Eylül 2015 TUS Değerlendirmeleri
Prof. Dr. Süleyman Murat Tağıl / Tustime Anatomi Editörü
2015 Eylül TUS sınavı geride kaldı. Anatomi soruları içerisinde sürpriz olan, detay olan “Bunu da nereden bulup sormuşlar” denilecek bir soru yoktu. Sınav sorularını gayet mantıklı buldum ve beğendim. Hazırlayanları tebrik ederim.
Sınavın genel mantığında şöyle bir tespitim oldu; Sadece ezbere dayalı çalışanlar bu sınavda anatomi sorularını mümkün değil fulleyemezlerdi. Zira direk ezberden ziyade var olan bilgilerin kavranılıp sentez yapılarak çözülmesi gereken 4-5 soru vardı. Bunların başını komşuluk soruları çekmekteydi. Bu soruların yapılabilmesi için sahip olduğumuz bilgileri sürekli yorumlayarak ve hazmederek, özümseyerek öğrenmemiz gerekiyordu. Biz gerek uzun dönem derslerimizde gerekse kamp derslerimizde bu konunun üzerinde çok durduk ve her şeyi aklımıza yatkın hale getirerek öğret(n)meye çalıştık. Bu nedenle TUSTIME kursiyerlerinin Anatomi konusunda zorlanmamış olmamalarını umuyorum.
Soruların dağılımına gelince;
1 Kemik, 1 Eklem, 1 Kas (2-3 soru gelirdi genelde), 1 Dolaşım (Lenf sorusu, 2 de sorulabilirdi),
1 Solunum (komşuluk), 2 Sindirim (ikisi de komşuluk), 1 Genital-Periferik sinir (komşuluk),
5 Santral Sinir Sistemi (2 si otonom 1 i kesit anatomisi) ve 1 de Duyu (kulak).
Sınava girecek genç arkadaşlara da bu vesileyle seslenmek isterim. Gelin TUSTIME ailesi’ne, kuru ezber ve gereksiz detaylara takılmadan, bilinmesi gerekenleri kafa yorarak ve özümseyerek beraber sınava hazırlanalım ve hayırlısıyla hedefe ulaşalım. Sağlıcakla kalın. SMT
Tustime Histoloji ve Embriyoloji Editörleri
Tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım. Umarım sınav istediğiniz gibi geçmiştir.
Histoloji&Embriyolojiden bu sınavda 8 sorunun geldiğini görüyoruz.
Sorulan soruların genelinde soru kalitelerinin iyi olduğu, bilgiyi ölçmek için uygun şekilde kurgulandığı görülürken, bu sınavda TUSta pek alışık olunmadığı şekilde histolojik boya sorusunun gelmesi sınavın giderek zorlaştırıldığı şeklinde yorumlamdı. Ne var ki, bu soru iki yanıtının olması nedeniyle hatalı olarak değerlendirildi.
Soru dağılımları konulara göre şöyleydi;
Histolojik prensipler: 1
Hücre-doku bilgisi: 1
Embriyoloji: 1
KVS: 2
Sindirim: 1
Genital: 1
İmmün: 1
Sorulan sorular kaynak kitaplarımızdan yanıtlanabilir şekildeydi. Çok benzer tarzda sorular deneme sınavlarımızda da sorulmuştu. Genel olarak 2 soru zor, 1 soru orta ve 5 soru kolay olarak değerlendirildi.
Tustime Fizyoloji Editörü
Değerli arkadaşlar, öncelikle hepimize geçmiş olsun.
Bir sınav maratonunu daha geride bıraktık. Tabii ki önemli olan sınavın istediğimiz gibi geçmesi ve soruları çözme anınızda sizlerin yüzünde mutluluk oluşturabilmek… “iyi ki bu kitabı okumuşum, iyi ki şu hocayı dinlemiş veya bu kampa katılmam çok iyi oldu” dedirtebilmek…..Sizin başarınızı artırmak bizim için en büyük mutluluk…Açıkçası, pek çok soruyu çözerken TUSTIME kursiyerlerimizin bu duyguları yaşadığını düşünüyoruz…
Gelelim Fizyoloji soruları hakkındaki değerlendirilmeye; 10 soru. Dağılım gayet iyi. Geçen sınavda kas ve kardiovasküler sistemden soru sormamışlardı. Bu sınavda bu iki önemli konudan da soru geldi. “Süpriz soru, bu ne biçim soru veya bu da sorulur mu” diyebileceğimiz soru yok. Gayet güzel özenle hazırlanmış, ya sorunun kendisinde ya da cevabı ararken bilgiye dayalı bazı yorumlar yapmanız gereken sorular sorulmuş. Direkt bilgi sorusu sormamaya özen göstermişler. Genel olarak baktığımızda orta zorlukta fizyoloji soruları diyebiliriz. Hatırlandığı kadarıyla, tartışmalı, çift cevaplı veya cevabı olmayan soru yok…
10 sorudan belki en kolayları eski bir sorunun hafif değişmiş hali “hipertiroidinin kalbe etkisi” sorusu ve “içinde rezidüel olanlar spirometre ile ölçülmez” dediğimiz solunum sorusu, en zoru GİS motilite sorusu diyebiliriz (bu sorunun cevabı ise derste vurguladığımız gibi Motilin, mide ve barsak sisteminde peristaltizmi artıracağı hatta makrolid grubu antibiyotiklerin diyare yapan etkisinden v.s. bahsetmiştik). Fizyolojinin en güzel, en estetik sorusu, S1 sesinin QRS’te duyulma sorusu… gerçekten çok güzel bir soru. Soruyu hazırlayan hocamızı tebrik ediyoruz… Deneme sınavımızda buna benzer bir soruyu şekilli olarak sormuştuk.
Sonuçta, INFOTUS Fizyoloji kitabımız, şükürler olsun geçen sınavlarda da olduğu soruların neredeyse tamamına referans olma özelliğini bu sınavda da sürdürmüştür. Bazı soruların cevapları kitabımızda aynen bulunabileceği gibi, bazı soruları da şıklar üzerinden bilgileri gözden geçirerek elemek mümkün olmuş ve kitap sorulan bütün sorulara referans olmuştur.Özellikle 4 sorunun kitabımızdaki 3 şekil ve 1 tablo ile NET ve BERRAK yoruma gerek kalmayacak şekilde CEVAPlanması ve diğer 6 sorunun ise kitabımız sayesinde kolayca cevaplanabilecek şekilde çıkmış olması bizleri çok mutlu etti… Doğru kaynağı, şekilleri ile tablolarıyla sizlere sunmaktan ve sınavdan önce “aman kandan bir tekrar yapacaksanız mutlaka bu şekle bakın dediğimiz” Protein C’nin etkisinin sınavda sorulması sizler kadar bizleri de mutlu etti…
Bu sınav döneminde de TUSTIME olarak sizlere yardımcı olmanın mutluluğunu, kitap, ders ve kamp programlarında vurguladığımız yerlerin sınavda sorulmasının haklı gururunu yaşıyoruz.
Hayat boyu yüzünüzde gülümsemenizin eksik olmaması dileğiyle hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyor, başarılar diliyoruz….
Tustime Biyokimya Editörleri
Değerli Meslektaşlarım, öncelikle hepinize geçmiş olsun diyorum ve gönlünüzdeki bölümü kazanacak bir sınav geçirdiğinizi umuyorum.
Tustime olarak Biyokimya dersinden sizlere sunmaya çalıştığımız hizmetin, sınavda çıkan soruların tamamını cevaplamasının haklı gururunu yaşamaktayız.
Sınavın biyokimya açısından değerlendirilmesine gelirsek; bu sınavda konulara göre soru dağılımı tablo’da görüleceği üzere; Hücre (1), Aminoasitler (2), Proteinler (4), Enzimler ve Klinik Biyokimya (4), Vitaminler (0), Hormonlar (2), Karbonhidratlar (5), Lipidler (2), Nükleik Asitler (1), Genom (1). Ayrıca zorluk derecelerine bakacak olursak; 3 soru Çok Kolay (%9), 6 soru Kolay (%27), 8 soru Normal (%36), 4 soru Zor (%18), 1 soru ise Çok Zor (%4) grubunda yer almaktadır.
Biyokimya adına kursiyerlerimizin çok rahat bir sınav geçirdiğini düşünüyor, tüm meslektaşlarımıza başarılar diliyorum.İdeal hacmi ve bol tekrara izin veren yapısı ile Tustime İnfotus Biyokimya sınavda çıkan 22 sorunun çok şükür 21’ini birebir referans olmuştur. Kalan bir soru ise derste anlatılan slaytta geçmekteydi. Kampta ise 2 günde 22 sorunun 20 tanesi net ifadelerle çıkacağı vurgulanan sorular idi. Sınavda çıkan sorulardan 14 tanesi (14/22, %63) derste benzeri çözülen sorulardan direkt birebir yakalanmıştır.
Değerli arkadaşlarımız,
Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Umarım bu sefer sizin adınıza tamam’dır.
Mikrobiyoloji adına sınav değerlendirmesine gelince, parazit ve mantar sorularını hazırlayan hocalarımızı öz eleştiri yapmaya davet ettiren, bunlar TUS sınavına yakıştı mı şimdi diye sorduran soruların yanında, temel mikrobiyoloji ve bakteriyolojide oldukça başarılı ve güzel sorulmuş bilgi ölçen sorular da mevcuttu.
Mikrobiyoloji bu sınavda çok zor bir başlıktı. Hiçbir şekilde referans veremediğimiz bazı sorular oldu. Ancak bu sorulara gelecek sınavda referans vermeyi düşünmediğimizi, bu ucun da ucunun sorulduğu sorulara ait bilgileri kitabımıza gelecek sınavlar için de almayı düşünmediğimizi buradan beyan ediyoruz. Neden ? Çünkü iyi bir TUS kitabı TEK KAYNAK’tan olur. İyi bir kitap yok o seri, yok bu serinin kitabından referans vermemelidir. Kitap tek olmalıdır ve sayfa sayısı da az olmalıdır. Kitabı 1000 sayfalık textbook haline getirdikten sonra bu kitabın bir anlamı kalmaz. Bu nedenle en uç sorulara cevap vermek uğruna daha fazla sayfalı kitap yazmak amacında olmadık, bundan sonra da olmayacağız.
Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen mikrobiyolojide 18 soruya referans olduğu gibi klinik tarafta 11 soruya oldukça net bir şekilde referans olmuştur. Bunu da şu serinin şu sayfasından ya da bu serinin bu sayfasından değil tek kaynaktan INFOTUS MİKROBİYOLOJİ den yapmıştır. 22 soruya referans olamadığımız için üzgünüz. Ama böyle bir sınavda 18 temel ve 11 klinik soruya referans olmanın bir başarı olduğunun da bilincindeyiz. Selam ve sevgilerimizle,
TUSTIME MIKROBIYOLOJI EDITÖRLERİ
REFERANSLAR
Değerli genç meslektaşlarım, öncelikle herkesin emeğinin, alın terinin karşılığını aldığı bir sınav geçirmiş olduğunu umuyorum.
Patoloji açısından, genel olarak zor ve atipik soruları içeren bir sınav oldu. Hatırladığımız kadarıyla, soruları detaylı incelediğimizde, bu sınavda hatalı soru yoktu.
Tustime İnfotus Patoloji sınavda çıkan 22 sorunun 16 tanesine net referans olmuştur.
Tüm meslektaşlarımın hak ettikleri başarıya ulaşmalarını diliyorum.
REFERANSLAR
2019 Şubat TUS sınavı, İnfotus Farmakoloji kitabı ve TUSTİME aktif, online ve offline derslerinin hedefi 12’ den vurduğu bir sınav olarak değerlendirilebilir.. 22 sorunun 19 tanesi net olarak İnfotus farmakoloji kitabında mevcut idi. Ayrıca İnfotus farmakoloji diğer dersler içerisinde yöneltilen farmakoloji sorularını da değerlendirirsek toplam 25 soruyu net olarak yanıtladı.
Başta monoklonal antikorlar olmak üzere rutin derslerimizde, TUS kampında ve sıra dışı bir eğitim olan HİPNOFARMAKOTERAPİ kampında birçok soruyu yakalamamız ve bize güvenen öğrencilerimizi farmakobaşarıya taşımamız bizim için çok yüz güldürücü bir sonuç oldu. Özellikle Ranolazin ve Perampanel birebir nokta atışıyla yakaladığımız sorularıdı. Ayrıca, Karbamazepinin trigeminal nevralji tanısında kullanılabileceğini sorgulayan klinik bilimler sorusunu da gerek derslerimizde gerek kamplarımızda vurgulamıştık.
Sınav soruları, genel olarak orta zorlukta olarak görülmektedir. Sınavdaki sürprizler; endokrin sistem farmakolojisinden hiç soru sorulmaması ve santral sinir sistemi farmakolojisinden de bir önceki sınava kıyasla çok daha fazla sayıda soru gelmesi (5 soru) idi. Yakın zaman TUS sınavlarında fazla sorulmaya başlayan monoklonal antikorlardan yine farmakolojiden 3 tane soru soruldu. GIS farmakolojisi yine sınavın bankosu olmaya devam etti ve 1 soruyla bu sınavda karşımıza çıktı.
Bir diğer sürpriz ise vaka sorusu olarak Toksikolojiden 2 soru birden çıkmasıydı. Soru dağılımı olarak özensiz hazırlanmış bir sınavdı. Hatalı soru olmaması ise farmakoloji açısından sınavın olumlu taraflarından biriydi. TUSTIME ailesi olarak bizi izlemeye devam edin diyor ve hepinize başarılar diliyoruz.
- Soruların konulara göre dağılımı;
- Genel Farmakoloji: 2
- Otonom Sinir Sistemi Farmakolojisi; 2
- Santal Sinir Sistemi Farmakolojisi; 5
- Kardiyovasküler Sistem Farmakolojisi; 1
- Otakoid / NSAİD; 1
- Gastointestinal Sistem Farmakolojisi; 1
- İmmün Sistem Farmakolojisi; 3
- Endokrin Sistem Farmakolojisi; 0
- Kemoterapötikler; 5
- Toksikoloji: 2
Soru No | Soru | Referans | Zorluk- Kolaylık Derecesi |
1 | Faz II reaksiyonları arasında yer almayan reaksiyon? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 18 | Orta |
2 | Adrenerjik reseptör blokerlerinden Yohimbin’in etkisi? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 80 | Kolay |
3 | Kalpteki muskarinik reseptörleri bloke ederek taşikardi yapan nöromüsküler bloker? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 198 | Orta |
4 | İnvaziv meme kanseri riskinin azaltılmasında, korunma amacıyla kullanılan östrojen reseptör modülatörleri? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 163 | Kolay |
5 | Opiyat toksisitesinde gözlenen bulgular? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 236 | Kolay |
6 | Belatasept hedef molekülü? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 354 | Zor |
7 | Sedasyon yapmayan antihistaminik ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 251 | Kolay |
8 | Geç Na kanalı inhibisyonu yaparak antianjinal etki gösteren ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 134 | Kolay |
9 | LDL reseptörlerinin yıkımını engelleyerek kolesterol düşürücü etki gösteren ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 157 | Orta |
10 | Antipsikotik kullanımı ile amenore, galaktore ve libido azalması gözlenen şizofreni hastasında kullanılacak ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 205 | Orta |
11 | CB1 reseptörü üzerinden etki gösteren antiemetik ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 292 | Kolay |
12 | AMPA reseptörlerini nonkompetitif olarak antagonize eden epilepsi tedavisinde kullanılan oral ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 219 | Kolay |
13 | Bleomisinin genel özellikleri? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 332, 336, | Zor |
14 | Ellerde titreme, taşikardi gibi yan tesirler yapabilen antiastmatik ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 72 | Kolay |
15 | Nivolumab ve Atezolizumab hedef molekülü? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 355 | Orta |
16 | Oral Sodyum bikarbonat ile atılımı artan ilaçlar? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 10 | zor |
17 | Analjezik etkisi de olan genel anestezik ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 230 | Kolay |
18 | İnhaler yol ile kullanılan antiviral ilaç? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 325 | Kolay |
19 | Kurşun zehirlenmesinde verilmeyen? | İnfotus Farmakoloji 5. Baskı, Sayfa; 364 | Zor |
TUSTIME FARMAKOLOJİ EĞİTMENLERİ
Doç. Dr. Bülent DEMİR, Doktor Öğretim Üyesi, Burak ÖNAL
REFERANSLAR
TUSTIME DAHİLİYE ekibi olarak öncelikle sınava giren herkesin, herşey gönlüne göre olsun dilekleriyle 2019 Şubat TUS sınavıyla ilgili yorumlarımız ve referanslarımız aşağıdadır.
Öncelikle geçirmiş olduğumuz sınav zor değil çok zordur.Ama bu genel olarak sınava giren herkes için geçerli olduğu için ,sıralama anlamında kayıp yaşamayacağınızı düşünüyoruz.
Sınavda 23 adet Genel Dahiliye sorusu bulunmaktadır.
Bunların dağılımı,
- 3 adet Göğüs Hastalıkları -Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri sorusu onkoloji olarak da değerlendirilebilir.2 adet soru çok zor,1 adet soru direkt patoloji ile ortak bir sorudur.
- 4 adet Kardiyoloji sorusu-Sınavın Dahiliye adına en basit kısmıdır.
- 4 adet Gastroenteroloji sorusu -Bunların içersinde hepatosellüler karsinom da transplantasyon endikasyonu olan vaka üst düzey bir cerrahi sorusudur.
- 2 adet Endokrinoloji sorusu -Bir adet tiroid, bir adet DM nefropati ilgilidir ve nispeten basittir.
- 5 adet Hematoloji-Onkoloji sorusu-2 tanesi oldukça zor ve üst düzey sorulardır.Terapötik aferez sorusu ki 2018 Mayıs ayındaki Deneme sınavımızda ayrıntılı sorgulanmıştır.Bu sorulardan Sistemik mast hücre hastalığı sorusu ise zorluk ötesinde bir sorudur.
- 3 adet Nefroloji sorusu-Transplant sonrası SV 40 virüs ilgili soru yandal sınavında da sorgulanmış üst düzey bir sorudur. Diğer 2 soru orta zorluktadır.
- 2 adet Romatoloji sorusu -antikor sorgulama ve ankilozan spondilit sorusu, nispeten yine basit sorulardır.
Diğer sınavlarla benzerlik 4 adet Enfeksiyon hastalıkları sorusu dahiliye kısmında sorgulanmıştır.
Son sınavlarda aynı konulardan soru sorulma alışkanlığı devam etmiştir.
Sınavda 2 adet akciğer kanseri ,2 adet hepatosellüler karsinom sorusu ,2 adet c-ANCA sorusu bulunmaktadır.
Dahiliye olarak sınavda, 23 adet Dahiliye sorusunun ,19 adet sorunun cevabı Infotus Dahiliye notlarında mevcuttur.Deneme sınavlarında sorulan birebir İdiopatik pulmoner fibrozis radyolojisi ve lenfanjiomyomatozis sorusunu eklediğimiz zaman bu rakam 21 sorudur.
Dahası Infotus Dahiliye klinik bilimlerde
- 6 soru Genel cerrahide
- 4 adet Kardiyoloji sorusu-Sınavın Dahiliye adına en basit kısmıdır.
- 4 soru Pediatride birebir yakalamıştır.
Toplamda klinik bilimlerde 29 adet sorunun cevabı birebir olarak INFOTUS DAHİLİYEDE mevcuttur.
Temel Bilimlere gelecek olursak;
INFOTUS dahiliye kitabı toplam 14 adet soru yakalamıştır.
- Anatomi 1 adet soru
- Fizyoloji 3 adet soru
- Biyokimya 1 adet soru
- Patoloji 7 adet soru
- Farmakoloji 2 adet soru yakalamıştır.
Toplamda (temel -klinik ) 43 adet soru ki; toplamda sınavın 6 da 1 inden fazlasına INFOTUS dahiliye referans olmuştur.
Peki böylesine zor bir sınavdan sonra neler önerilebilir.
Kesinlikle kaynak açısından INFOTUS dahiliye çalışılmalıdır. Bu zaten olmazsa olmazdır.
Ama bunun dışında konu-vaka-soru tartışmalarına düzenli katılınmalı ve muhakkak TUSTIME deneme sınavında DAHİLİYE soruları sadece çözülmemeli, çalışılmalıdır. Gerisi zaten gelecektir.
Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle…
TUSTIME DAHİLİYE EKİBİ
REFERANSLAR
Şubat 2019 TUS sınavına giren tüm hekim arkadaşlara başarılar dileriz.
Zor bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.
Son zamanlardaki TUS sınavlarında olduğu gibi Pediatri soruları vaka sorularının ağırlıklı olduğu bir sınavdı. Otuz pediatri sorusunun 19’u vaka ağırlıklı olup, 11 tanesi klasik soru formatındaydı. Sorularda özellikle bilginin kullanılması ve vaka üzerinden olası tanıların sorgulanması ve irdelenmesi istenmekteydi. Diğer sınavlara göre pediatri soruları biraz daha zor sayılabilir. Bazı sorular özellikle yandal sınavı düzeyinde olması dikkati çekiyordu. Son dönem TUS sınavları içerisinde zor sayılabilecek bir sınavdı. Bir adet çocuk psikiyatrisi sorusu pediatri soruları içerisinde sorulduğu dikkat çekiyordu. Çocuk Yoğun bakım ile ilgili vaka soruları ve adölesan dönem ile ilgili soru olması pediatrinin tüm alt birimlerinden soru geldiğini göstermektedir.
Pediatrinin alt bölümlerinden soru dağılımları açısından değerlendirildiğinde; sınavda Genel pedatri ve nöroloji sorularının öne çıktığını, bunu diğer bölümlerin takip ettiğini görüyoruz. Soru dağılımı açısından; Genel pediatri 4, Nöroloji 3, Nefroloji 2, Acil-Yoğun bakım 2, Yenidoğan 2, Hematoloji 2, Allerji 2, Kardiyoloji 2, Gastroenteroloji 2, Genetik 2, Romatoloji 1, Endokrinoloji 1, Metabolizma 1, Enfeksiyon 1, Solunum 1, Adölesan 1, Çocuk psikiyatrisi 1 soru mevcuttu.
İnfotus Pediatri diğer TUS sınavlarında olduğu gibi bu sınavda da pediatri sorularında ve diğer bölüm sorularına referans olmuştur.
Sınava giren tüm arkadaşlara başarılar diler ve sonuçların gönlünüzce olmasını dileriz.
TUSTIME PEDİATRİ EDITÖRLERİ
REFERANSLAR
2019 şubat genel cerrahi tus değerlendırme sonuçları öncelikle herkese geçmiş olsun bu sınavın sonuçlarının herkes için iyilik ve mutluluk getirmesini temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum.
Sınava baktığımız zaman özellikle klinik bilimlerin (dahiliye ve genel cerrahi başta olmak üzere) oldukça zor olduğunu söylememiz gerekiyor. Diğer bölümlerdeki arkadaşlarımız değerli yorumlarını yapacaklardır.
Genel cerrahi açısından oldukça zor bir sınavı geride bıraktığımızı ifade etmek isterim. Soruların dağılımına baktığımız zaman;
- 7 soru kolay soru grubunda,
- 10 soru orta zorlukta soru grubunda,
- 3 soru zor soru grubunda,
- 2 soru çok zor soru grubunda olup
- 1 soruyu hatalı olarak değerlendiriyoruz. (TPN KOMPLİKASYONLARI İLE İLGİLİ SORU).
Soruların daha çok vaka olarak gelmesi ve ameliyat şeklinin verilip isminin sorulması önemli değişiklikler arasında. Infotus Genel Cerrahi bir soru hariç tüm sorulara referans olmuştur. Sınav sonuçlarının herkese hayırlı olmasını temenni ediyor saygılarımızı sunuyoruz.
REFERANSLAR
Sınava giren meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizle değerlendirmemize başlayabiliriz.
Küçük stajlar açısından son yıllara benzer şekilde bilgiyi klinik içinde sorgulayan sorular ağırlıktaydı. Derslerimizde vurguladığımız kliniği ile düşünmeyi artık küçük stajların olmazsa olmazı kabul edebiliriz. Diğer sınavlardan farklı olarak halk sağlığı ve gözden soru sorulmamış olması dikkat çekicidir. Halk Sağlığı sorusu görünümünde enfeksiyon sorusu sayılabilir. Nöroloji-nöroşuriji-psikiyatri ağırlık sorular İnfotuslarda yer alan bilgilerle yapılabilecek orta derecede sorulardan oluşuyordu. Yine kitabımızda direk olarak yer almayan akciğer apsesinde cerrahi endikasyonlar sorusu genel tıp bilgisi ile çözülebilecek kolay sorulardan biriydi. Sınav soruları eski TUS’larda sorgulanan bilgilerin klinik içine yerleştirilmesi ön planda olan sorular olduğu için Küçük stajlarda eski soru çözmenin önemini tekrar vurgulamak istiyoruz.
CO zehirlenmesi sorusu ise son zamanlarda sorulmuş en ayrıntılı sorulardan biriydi. İnfotus biyokimyadaki bilgilerle büyük ölçüde yapılabilecek bir soru olarak dikkatimizi çekti. Malign melanomda sentinal lenf nodu sorusu ise yapılması güç, çok zor bir soru olarak dikkat çekmiştir. Yine nükleer tıp sorusu sayılabilecek soru yapılmasın diye sorulmuş sorulardan biriydi.
Genel olarak bakıldığında aslında zor ve atipik soruların sorulmasına rağmen 19 soruya infotus serisinde cevap verebildik. Amacımız size en kolay ve çabuk tekrar edilebilir bir kitapla en çok soruyu yakalamak olduğu için. TUSTIME olarak bir sınavı daha alnımızın akıyla atlattığımızı söylemek istiyoruz.
REFERANSLAR
Değerli arkadaşlar bir tus sınavını daha geride bıraktık. İnşallah herkes için hayırlı olur. Kadın doğum sorularının zorluk derecesini genel olarak orta olarak sınıflandırabiliriz. Bu sınavda da Ağustos 2018’de olduğu gibi Kadın Doğum açısından önceki sınavlara kıyasla daha kaliteli bir sınav olduğunu söyleyebiliriz; spot bilgilerden ziyade konuları bütünsel olarak değerlendiren sorular dikkati çekmiştir. Kadın doğum derslerinde son dönemlerde sürekli vurguladığımız gibi ezber yerine bilgiyi doğru yorumlayarak çözülen sorular çoğunluktadır. Kadın doğum içinde sorulan 11 soruya da hem kitapta hem derslerde hem de kampta net referans verilmiştir. 1 kadın doğum sorusu ise (klinik 109) yanlış cevap nedeniyle muhtemelen iptal olacaktır. Soruların çok benzerleri yıl içindeki deneme sınavlarında sorulmuştur. Kadın doğum sorularının açıklamaları aşağıda ve tablo 1 de yer almaktadır. Bu TUS’ta kadın doğum ekibi olarak önemli bir başarımız ise diğer branşlarda 15 soruya net referans verilmişolup toplamda 17 sorunun çözümüne katkıda bulunulmuştur. Diğer branşlarda bulunan net referans açıklamaları tablo 2 de sunulmuştur. Yaklaşık 27 soruya referans verilmiştir. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunar başarıların katlanarak devam etmesini dileriz.
Saygılarımızla, Kadın doğum editörleri, Dr. Rıza DUR, Dr. Serkan YURTSEVER.