TUS Sınavının İçeriği Nedir?

TUS Sınavının İçeriği Nedir?

TUS, yani Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın içeriği, büyük konsantrasyon ve efor isteyen bir formata sahiptir. Hatta Türkiye’nin en zor, Dünya’nın ise en zor 2. sınavı olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor. Sadece tıp fakültesi mezunları değil; Veterinerlik Fakültesi mezunları ile Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Eczacılık fakültesi mezunlarının da katıldığı bir sınavdır. Saydığımız Tıp Bilimleri alanlarından mezun olup istedikleri alanlarda uzmanlaşmak isteyen kişiler, TUS sınavına girmek zorundadır. Örneğin, Tıp Fakültesi mezunu ve pratisyen hekim unvanını alan kişi, mesleki kariyerini kadın doğum uzmanı olarak ilerletmek istiyorsa; uzmanlık eğitimi alabilmesi için TUS sınavından gerekli puanı almak zorundadır. TUS sınavını kazanan uzmanlar tercih yaptıklarında; istekleri doğrultusunda eğitim ve araştırma hastanelerine, adli tıp kurumlarına veya tıp fakültelerinden birine yerleşmektedir. Böylece 3-6 yıl arasında değişen uzmanlık eğitimlerine başlayabilirler. Ancak TUS sınavından yüksek puan almak, yerleşmek için yeterli değildir. Uzman olmak isteyenler, yabancı dil seviye tespit sınavlarından en az 50 puan almak zorundadır. Dil sınavı için İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birini tercih edebilirsiniz. ÖSYM’nin ve Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği yabancı dil sınav sonuçlarıyla veya uluslararası geçerliliği olan dil sınav puanlarıyla yerleşme için, TUS tercihinde bulunabilirsiniz.

TUS Yarışma Esaslı Bir Sınavdır

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda 2 defa düzenlenen TUS, yarışma esaslı bir sınavdır. Her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan kontenjanlara yerleşmek için, binlerce uzman adayı sınav başvurusu yapmaktadır. Her ne kadar tercihte bulunmak için 45 puan barajını geçmek yeterli olsa da, kontenjan dışında kalmamak için yüksek puanlar almak gerekmektedir. Sınavın zor, rakiplerin zorlu olması nedeniyle “yarışıyorum” duygusu diğer sınavlara kıyasla; TUS’ta çok daha net ve fazla hissedilmektedir.

TUS Sınav Sorularının İçeriği

TUS sınav sorularının içeriği Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrışma, kendisini sınav oturumlarında da göstermektedir. TUS sınavının sabah oturumunda 120 soruluk Temel Bilimler testine yer verilirken, öğleden sonra yapılan 2. oturumunda yine 120 soruluk Klinik Bilimler testi yer almaktadır. Her bir oturum için 150 dakika süre tanınmaktadır. TUS sınavının Temel Bilimler testinin içeriğinde 22 adet Biyokimya, 22 adet Mikrobiyoloji, 22 adet Farmakoloji, 22 adet Patoloji, 14 adet Anatomi, 10 adet Fizyoloji ve 8 adet Histoloji- Embriyoloji alanlarından soru gelmektedir. Sınavın öğleden sonra yapılan 2. oturumundaki Klinik Bilimler testinde ise 25 adet Cerrahi, 30 adet Dahiliye, 30 adet Pediatri, 23 adet küçük stajlardan, 12 adet Kadın Doğum ve Hastalıkları sorusu sorulmaktadır. Temel Bilimler testini TUS’a katılan herkes çözmektedir. Ancak Klinik Bilimler testi, sadece Tıp Fakültesi mezunlarının çözmesi gereken bir sınavdır.

Soru Tipleri ve TUS Rehberliği

TUS sınav soruları, salt bilgiyle çözülebilecek sorular değildir. Konular arasında bağlantı kurabilmek, soru tiplerini doğru algılamak gerekir. TUS sınavında ayrıca, vaka örnekleri üzerinden uygulamaya yönelik sorular da sorulmaktadır. Bu nedenle TUS sınavına çalışırken vaka örnekleri ve çıkmış sorular incelenmelidir. Soru kökleri ve şıklar arasındaki ilişkiye yönelik ipuçlarını öğrenmek, soru çözme tekniklerini geliştirmek ve bol bol deneme sorusu çözebilmek için TUS kurslarının deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. TUS kurslarından size özel çalışma programı için rehberlik hizmeti de alarak; sınava hazırlık sürecinizi daha rahat yönetebilirsiniz.

TUS hakkında daha detaylı alabilmek için, bizimle şimdi iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş