TUS Sınavına Hazırlanırken Zamanımızı Nasıl Değerlendirmeliyiz

TUS Sınavına Hazırlanırken Zamanımızı Nasıl Değerlendirmeliyiz?

TUS sınavına hazırlanırken zamanı doğru değerlendirmek, başarıyı belirleyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bunun farkında olan uzman adayları, zamanı en iyi şekilde yönetmelerini sağlayacak bir çalışma programı hazırlığı içerisine giriyor. Ne yazık ki bazen bu çalışma programı, umulanın tersine motivasyon kırıcı bir faktöre dönüşebiliyor. Uygulanabilir olmayan bir çalışma programıyla, zaman kontrolünü sağlamanız mümkün değildir.

Zamanı Verimli Kullanın

TUS sınavına hazırlanırken, yoğun programın altından kalkabilmek için zamanı verimli kullanın. Ders aralarında veya molalarda anlamadığınız konuların ders videolarını izleyebilirsiniz. Önceden kaydettiğiniz notlarınızı, toplu taşıma araçlarını kullanırken veya yürürken kulaklıkla dinleyebilirsiniz. Zamanı doğru değerlendirmek için dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de, konu çalışırken veya soru çözerken sadece yaptığınız şeyle ilgilenmeniz gerektiğidir. Çalışmak için ayırdığınız süre zarfında bir şeyler atıştırmak, içmek veya sakız çiğnemek, odağınızı böleceği için konuyu anlamanızı geciktirecek ve siz farkında olmadan zamanınızdan çalacaktır. Ders çalışmak için masaya oturduğunuz anda telefonunuzu sessize veya uçak moduna almak ve televizyonu kapatmak, çalışmadan alacağınız verimi artıracaktır. Çalışmalarınızdan aldığınız verim ne kadar artarsa, tekrarlarda o konuya ayıracağınız zaman da azalacaktır. Zihniniz daha dinçken konu çalışmak ve yorgunken soru çözmek doğru bir tercih olacaktır.

Çalışma Zincirini Kırmayın

Çalışma programınızı hazırlarken yoğun olduğunuz günlerde 4 saat, yoğun olmadığınız günlerde 8 saat çalışmak gibi kendinize bir hedef belirleyebilirsiniz. Süreyi kendi durumunuza göre ayarlamanızda fayda var. Nöbetten sonraki gün için, gerçekleştiremeyeceğiniz hedefler koyup motivasyonunuzu düşürmenize gerek yok. Diğer yandan, dakika dakika plan yapmak da hayat ritmine uygun düşmeyecektir. Günlük hayat içerisinde, her an beklenmedik aksiliklerle karşılaşabiliyoruz. Her aksilik çıktığında programı gerçekleştiremediğinizi düşünüp, yetersizlik ve suçluluk duygularıyla baş etmeniz gerekebilir. Bunun yerine günlük ve haftalık hedefler koyarak, kendinize esneklik tanıyarak zamanınızı değerlendirebilirsiniz. Uygulanabilir bir program, zamanın kontrolünü elinizde tutmanızı sağlayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, çalışma zincirinin kırılmamasıdır. TUS sınavına hazırlanırken, 1 günden daha uzun süre çalışmamazlık yapmamalısınız. Gününüz ne kadar yoğun geçerse geçsin, en azından yarım saat veya 1 saat çalışın. Çalışma zincirini kırmadan, programınıza devam etmeyi alışkanlık hâline getirin.

 

 

Bu gönderiyi paylaş