Tıp Dışı Meslek Mensupları TUS Sonrasında Nasıl Tercih Yapabilir

Tıp Dışı Meslek Mensupları TUS Sonrasında Nasıl Tercih Yapabilir?

Tıpta uzmanlık eğitimi için gerçekleştirilen sınava Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) adı verilir. Tıpta Uzmanlık Sınavı, tıp alanında alınan eğitim bilgilerini kapsar. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yaptığı tıpta uzmanlık eğitimine tıp fakültesini tamamlayan mezun kişiler, bir alanda uzmanlaşmak amacı ile katılır. Ancak, adayların yerleştirilmeleri sadece tıp bölümünü tamamladıktan sonra yapılır. TUS’a tıp dışı meslek mensuplarından eczacılar, kimyagerler, biyologlar ve veterinerler de katılabilir. Bu meslek grupları sadece temel bilimler sınavına katılabilir ve az sayıda açılan temel bilim kontenjanından tercihlerini yapabilirler.

Tıpta Uzmanlık Sınavı’na Kimler Katılabilir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı’na genellikle doktor ve doktor adayları katılır. Tıp fakültesinde eğitim almaya devam eden öğrenciler, tıp fakültesini tamamlayanlar ve tıp mezuniyetinin üzerinden uzun yıllar geçmiş olanlar bile TUS’a katılabilir. Tıpta Uzmanlık Sınavı tıp fakültesi mezunlarının katılma hakkı olduğu bir sınavdır. Tıp fakültesinde eğitimi devam eden öğrenciler de TUS’a katılma hakkına sahiptir. Ancak, tıp fakültesinde eğitimleri devam eden öğrenciler bu sınava girdikleri halde mezun olmadan tercih yapamazlar. TUS sonucu tercih yapma hakkı sadece tıp fakültesini tamamlayan doktorlar için geçerlidir. TUS’a tıp dışı bazı meslek mensupları da katılabilir.

TUS’a Tıp Dışında Hangi Meslek Mensupları Katılabilir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı, tıp dışı bazı meslek mensupları ve öğrencilerine de bazı kriterleri karşılamaları koşulu ile giriş imkanı verir. İlgili yönetmeliklere göre;

  • Eczacılar
  • Biyologlar
  • Tıbbi Biyologlar
  • Kimyagerler
  • Veterinerler
  • Hala eğitimleri devam eden veteriner adayları da TUS sınavı kapsamında yer alır.

Tıp dışı bazı meslek mensupları olan veteriner, eczacı, kimyager, biyolog ya da tıbbi biyoloji öğrencileri ya da mezunları TUS’un sadece temel bilimler sınavına katılabilir. Klinik bilimler oturumundan sadece tıp bölümü mezunları sorumludur. Sıraladığımız meslek mensupları ya da öğrencileri elde ettikleri temel bilimler puanları doğrultusunda oldukça kısıtlı kontenjana sahip olan temel bilimlere yerleştirilir.

Tıp Dışı Meslek Mensupları Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Sınavı Sonrasında Nasıl Tercih Yapabilir ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTİME ile iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş