Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) İlk Kez Gireceklere 5 Altın Öneri

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) İlk Kez Gireceklere 5 Altın Öneri

Akıllarda kocaman bir soru işareti uyandıran TUS sürecine ilk kez girenlere ilk söyleyeceğimiz şey; kendinizi tanıyın ve herkesin sürecinin bire bir aynı olmayacağının farkında olun. Ve devamında herkese ortak olarak verebileceğimiz tavsiyeler de şu şekildedir:

  • Psikolojini her zaman iyi tut

Uzun ve zor bir süreç olduğu şüphe götürmez. Fakat bu sürecin ne kadar sancılı ve yıpratıcı olduğunu belirlemek de sizin elinizde. TUS’a ilk kez girecekler için bu stres ve tecrübe eksikliği bir kat daha fazla olabilir. Ama günün sonunda bir sınav olduğunu, henüz ilk denemeniz olduğunu ve stres yönetiminin sınav için ne kadar önemli olduğunu unutmamalısınız.

  • Güncel kal

TUS yılda iki kez yapılan bir sınav olduğundan gerek detayına inilen konular gerek ise soru stilleri yıllar içinde değişebilmektedir. Bu sebeple sorular açısından güncel kalmak, çıkmış soruları detaylıca incelemek sınavdan önce yapılması gereken en önemli şeylerden biridir.

  • Sürece hâkim ol

TUS sürecine hâkim olmaktan önce kendi öğrenme şeklinize hakim olmanız gerekir. Günde kaç saat ders çalışabilir, bunu en verimli hangi şekillerde ve nerede yapabilirsiniz? Görsel hafızanız mı sözel hafızanız mı daha ağır basıyor? Kütüphane gibi aşırı sessiz bir ortamda mı daha rahat odaklanabiliyorsunuz yoksa kendi özel çalışma alanınızda mı? Bütün bunlara ve benzer sorulara cevap bulmanız sizi sürece daha rahat uyarlayacak, kendinizi daha hazır hissedeceksiniz.

  • Bilinçli ol

Öncelikle kendi hedefinizin bilincinde olun. Bu sınavdan beklentinizi veya hayallerinizi karşılayacak sıralama nedir? Bu sorulara cevap bulduğunuzda çalışma planınızı yapmanız daha kolay olur.  Hayat akışınıza uymayan ve bundan dolayı gerçekçi olmayan süreler sizi psikolojik olarak da geriye atar. ‘Bugün de programa uygun gidemedim’ şeklinde motivasyonunuza zarar verecek düşüncelere sokabilir.

  • Doğru zamanda doğru şekilde çalış

Konu eksiğinizin olduğunu düşündüğünüz derslerde sürekli soru çözüp aynı hataları yapmayın. Geri dönüp eksiğinizi tamamlamak ve bir sonraki denemede o konuyu çözebildiğinizi görmek verimli çalıştığınızın da kanıtı olacaktır. Ya da sürekli konu tekrarları yapıp denemelere girmemek, kendini hazır hissetmemek de yanlış olacaktır. Bu tür sınavlara ne kadar çalışılsa da hazır hissedilmeyebilir. Önemli olan denemektir. Kendinizi sorularla, deneme sınavlarıyla sınamanız öğrenmenizi de kolaylaştırır.

TUS’a ilk kez girecekler için öneriler ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş