TUS Anatomi Zor Mu?

‘‘TUS Anatomi zor mu?’’ sorusu kulaklara çok iyi niyetli geliyor. Belki de birinin “hayır, değil” demesini bekliyorsunuz. Maalesef, duymak istediğiniz cevabı veremeyeceğiz. Anatominin zor olduğu, istatistiki olarak da kanıtlanmış durumda. ÖSYM tarafından yayınlanan 2020 TUS Değerlendirme Raporu’nda, soruların doğru yanıtlanma oranlarına bakılarak testler analiz edilmiş. Analizde, branşlar arası zorluk düzeyi en yüksek olan testin Anatomi olduğu vurgulanıyor. TUS 1. dönem Temel Bilimler testleri arasında %40 ‘lık doğru cevaplanma oranıyla Anatomi ilk sıradaki yerini almış durumda. İkinci sırada ise %46’lık oranla Biyokimya var. Klinik bilimlerde ise Dahiliye ve Pediatri en zor testler olarak dikkat çekiyor. TUS 2. dönem istatistiklerine bakıldığında ise Anatomi doğru cevaplama oranının, %28’lere düştüğü görülüyor. 

Zor Nedir?

 

Zor kelimesi TDK’ da geçen hâliyle: Sıkıntı veya büyük güçlükle yapılan, kolay karşıtı, güçlük, rahatsızlık, yüküm, mecburiyet, baskı anlamlarına gelmektedir. Ayrıca “yapamazsın” anlamına gelen  “ünlemli” bir ifade olarak da sözlükte yerini almış durumda.

Anatomi, akılda kalması zor olan ve sürekli tekrar gerektiren bir ders olduğu için “zor” olarak kabul ediliyor. Sürekli tekrar yapma “mecburiyeti” insanda “rahatsızlık” yaratıyor. Tekrara rağmen kısa sürede unuttuğunuzu fark ettiğinizde “sıkıntı” basıyor, masa başına yeniden oturmakta “güçlük” çekiyorsunuz. TUS “yükümlülüğü” sizde büyük bir “baskı” yaratıyor ve şöyle diyorsunuz: “Yapamayacağım”.

Bir şeyi zor olarak kabul ettiğinizde o zordur. Onun sizin için kolay olma ihtimali yoktur artık. “Nasıl daha kolay halledebilirim?” sorusunu sormaya başladığınızda, bakış açınızın değişmeye başladığını görürsünüz. Anatomi dersine ait verileri aklınızda tutabilmek için, diğer derslerden daha fazla tekrar yapmanız gerektiğini şartsız ve negatif duygular olmadan kabul ettiğinizde, her şey sizin için daha kolay olacaktır. Mecburiyet yerini olması gerekene, rahatsızlık yerini kabullenmeye, sıkıntı yerini kendinizi onaylamaya, güçlük yerini kolaylığa, baskı yerini keyif almaya ve yapamayacağım düşüncesi yerini “yapıyorum” a bırakacak.

Anatomi dersinin detaylı ve yoğun içeriğini herhangi bir duygu yüklemesi yapmadan kabul ettiğinizde, kendinizi sadece ”yaparken” bulacaksınız. Sadece yapın, ders hakkında yorum yapmayın. Yorum yapmaya başladığınızda bilinçaltınızdaki kök inancı beslemeye başlarsınız.

Bu gönderiyi paylaş