TUS Sınavına Hazırlanma Süreci

TUS Sınavına Hazırlanma Süreci

TUS sınavına hazırlanma süreci, uygulanması gereken yoğun bir çalışma maratonunu ve duygusal güç isteyen psikolojik bir aşamayı içermektedir. TUS sınavına hazırlanma sürecinde, tıp fakültesindeki derslerinize de katılım sağlamalısınız. İnternlük yaparken aynı zamanda, sınava yönelik temel ve klinik bilimler alanındaki her konuyu en ince detayına kadar öğrenmek zorundasınız. TUS sınavının Dünya’nın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmesi, söz olsun diye söylenmiş değildir. Tüm bu süreçlerde iyi bir çalışma programına ve iradeye ihtiyacınız olacak.

TUS Çalışma Programı

İyi bir TUS çalışma programı, neye çalışması gerektiğini bilen kişiler tarafından çıkarılabilir. Geçmişteki TUS sınav konularına bakarak, hangi konulardan ne kadar soru çıktığını öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Çıkmış TUS sınav sorularını çözerek soru tiplerini ve bilgiyi soruya yerleştirme tarzlarını öğrenebilirsiniz. Bu teknik bilgiler sayesinde, konu çalışırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini kolaylıkla tespit edebilirsiniz. TUS sınavına kadar bitirmeniz gereken konuları tespit ettikten sonra uzun, orta ve kısa vadeli TUS çalışma programınızı hazırlamanız gerekir. Hafta hafta hangi konuya ne kadar süre ayıracağınızı belirledikten sonra, aylık ve yıllık planınızı çıkarabilirsiniz. Sınava son 60 gün kala, bol soru çözümü ve özellikle son 30 günü deneme sınavlarıyla değerlendirmek faydalı olacaktır. TUS çalışma programınızın ana hatlarını belirlerken, konu çalışma ve soru çözümü için ayıracağınız zamanı stratejik bir şekilde ele almalısınız.

Sınav Psikolojisi

TUS sınavına hazırlanma sürecinde, belki de en büyük mücadeleyi psikolojinizi dengede tutmak için vereceksiniz. Deneme sınavlarından aldığınız sonuçların, sizi yıkmak yerine motive kaynağına dönüşmesi ya da rekabeti sadece sizi besleyecek şekilde algılamanız; tamamen duygusal gücünüz olan iradenizle ilgilidir. İradeniz yeterince güçlü olmadığında, yoğun bir programı uzun süre devam ettirebilmeniz mümkün değildir. İradeyi pekiştirecek olan şey ise, motivasyonunuzu sürdürülebilir kılacak duygularınızdır. Hayalini kurduğunuz bir alanda uzman olmak, hayat şartlarınızı daha iyi hâle getirmek, başarılı bir evlat olmak veya kapasitenizin hakkını vermek, sizin için bir motivasyon kaynağı olabilir.

TUS sınavına hazırlanma sürecinde, stresin yol açtığı olumsuz durumlardan korunmak için; sizi rahatsız edecek ortamlardan ve kişilerden uzak durmanız faydalı olacaktır. Diğer yandan, deneme sınavlarına bakış açışınızı da iyileştirmeniz gerekir. Deneme sınavlarından aldığınız sonuçları sizin ne kadar kötü olduğunuzun kanıtı olarak değil, sizi eksiklerinizden haberdar eden olumlu bir geri bildirim olarak kabul etmelisiniz. Deneme sınav sonuçlarınız ne olursa olsun; odağınızın eksiklerinizi kapatmaya yönelmesi, hızlı puan artışlarının en önemli koşullarından biridir. Puanlarınızın yükselmesinin keyfini yaşarken, yönteminizin işe yaradığına odaklanarak daha yüksek motivasyonla çalışmaya devam edebilirsiniz. Her şey bakış açınızla ilgilidir. TUS sınavına hazırlanırken, sizin için neyin gerçek olduğunu belirleyecek bakış açınız ve üzerinde yükseldiğiniz duygusal motivasyon kaynaklarınız olacaktır.

 

 

Bu gönderiyi paylaş