TUS Başvuru, Tercih ve Yerleştirme Süreci

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Soruları Nasıl Hazırlanıyor?

Tıpta Uzmanlık Sınavı, yılda 2 kere uzman doktor adaylarına uygulanan akademik bir sınavdır. Adaylar, sınava hazırlanmakla birlikte başvuru sürecini de takip eder. Bireylerin net sayıları sonucunda hesaplanan puanlar, uzmanlık eğitimi için kurum seçmelerinde belirleyici rol oynar. TUS başvuru süreci, belirli zaman aralıklarında tercih ve yerleştirme adımları ile devam eder.

Başvuru Süreci Hangi Adımlardan Oluşur?

Temel ve Klinik Tıp Bilimleri Testlerinden oluşan sınav, 5 saatlik bir süreyi kapsar. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleşir. Sınav tarihinden yaklaşık 1,5-2 ay önce başlayan TUS başvuru süreci için 10 gün süre verilir. Adaylar, başvuru kılavuzunda yer alan talimatları takip ederek gerekli işlemleri tamamlar. Kılavuzda, sınava ait detaylı bilgiler yer alır. Kişiler, başvuru gününde ÖSYM’nin sitesinden veya mobil uygulamasından işlemleri yapar. TUS başvuru süreci, ücretin yatırılması ile sonlanır.

TUS Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler Nelerdir?

Sınav sonuçları, sınavdan yaklaşık 3-4 hafta sonra açıklanır. Tercih aşaması, sınav dönemlerine göre değişiklik gösterse de, ortalama 2 hafta sonra başlar. Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken kriterler;

  • Puan ve sıralamanızı göz önünde bulundurmanız gerekir.
  • Öncelikle, istediğiniz branşı belirleyip orada çalışan deneyimli asistanlar ile görüşmenizde fayda vardır. O kurum ve alanda çalışan hocaların durumu, asistan sayısı, akademik bilgi düzeyi, bilimsel toplantı imkânları ile vaka sayıları gibi detaylar seçimlerinizde belirleyicidir.
  • Tercih edeceğiniz yerlerin bir önceki sınav puanlarını kılavuzdan görüntüleyebilirsiniz.
  • Göz, Ortopedi ve Nükleer Tıp gibi bazı bölümler için özel bir araştırma yapmanız gerekir.
  • En çok istediğiniz yeri ilk sıraya yazarak formu doldurabilirsiniz.

TUS başvuru süreci içerisinde yer alan tercih aşamasını dikkatli bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Puana Göre Yerleştirme Aşaması Nasıl Gerçekleşir?

Her bir testte, 4 doğrunun 1 yanlışı götürmesi ile netler elde edilir. Alanların testteki yaklaşık payı değişir. Temel ve Klinik Tıp Bilimleri bölümlerinde yapılan netler hesaplanarak sınav puanları ortaya çıkarılır. Mesleki Bilgi Sınavı’ndan en az 45 alan kişilerin tercihleri yapmasından yaklaşık 1-2 hafta içinde yerleştirme sonuçları açıklanır. TUS başvuru süreci tamamlandıktan sonra uzmanlık eğitimi aşamasına başlarlar. TUS sınavı ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş