Anatomi Hakkında

Anatomi Hakkında

Anatomi kelimesinin kökeni Yunancaya dayanmaktadır. Yunanca “içinden” manasına gelen “ana” ile “kesmek” manasına gelen “temnein” kelimelerinin birleşiminden oluşan anatomi, tıptaki anlamıyla vücudun yapısını, organları ve bu organlar arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Anatomi, tıp bölümlerinde eğitimi verilen temel derslerden biridir. Anatomi dersi ile vücudun genel işleyişi hakkında fikir edinen öğrenciler, diğer dersleri bu temel üzerine inşa etmektedir. Bu nedenle iyi bir anatomi bilgisine sahip öğrencilerin, başta genel cerrahi olmak üzere diğer alan dersleri de doğrudan veya dolaylı olarak olumlu etkilenir. TUS’ta da temel bilimler testindeki 120 sorudan yaklaşık %12’si doğrudan anatomi dersi ile ilgilidir. TUS sınavına giren tüm öğrencileri temel bilimler testini çözmek zorundadır. Bu nedenle anatomi kitabı hakkında yeterince araştırma yapmadan karar verilmemelidir.

Anatomi Kitabı Nasıl Olmalıdır?

‘‘Anatomi kitabı nasıl olmalıdır?’’ sorusuna verilecek yanıtlardan biri kesinlikle kitabın TUS’ta çok soru yakalayan bir içeriğe sahip olması gerektiğidir. Anatomi çok geniş bir alandır. Bu nedenle anatomi kitapları, TUS’ta çıkma ihtimali en yüksek olan bilgilerin öncelikle yer aldığı bir formata sahip olmalıdır. Geçmiş yıllarda yapılmış TUS sınavlarında hangi kitabın kaç soru yakaladığını tespit ederek araştırmalarınıza başlayabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de kitapların sayfa sayısıdır. 12 soru yakalayan 1500 sayfalık bir anatomi kitabıyla, 12 soru yakalayan 700 sayfalık bir kitap aynı olmayacaktır. Diğer yandan, sürekli aynı bilgilerin tekrar edildiği kitapları çalışmak hem zaman alır hem de taşıması zordur. Alacağınız TUS anatomi kitabı en yeni textbooklara göre güncellenmiş olmalıdır. Ayrıca TUS formatında yakın zamanda herhangi bir değişiklik yapılmışsa, bu yeni formata göre yeniden şekillendirilen baskılar tercih edilmelidir.

Anatomi kitapları görsel ögelerin çokça kullanılması gereken kitaplardır. Hangi kasın, damarın, organın vs. nerede ve ne şekilde yer aldığını tam olarak görebilmek için; karmaşa yaratmadan basit ve anlaşılır renkli çizimlerin yer aldığı anatomi kitaplarına ihtiyaç vardır. Sayfa düzeninde görseller arasında boşluk bulunan anatomi kitapları üzerinde çalışmak çok daha kolaydır. Görseller üzerinde işaretlemeler yapabilmeniz, notlar alabilmeniz ve sizin için kitabın değerini arttıracak hatırlatıcı yazılar yazabilmeniz için sayfalarda yeterli boş alanın olması gerekir.

İyi bir anatomi kitabı, tekrar yapmaya elverişli olmalıdır çünkü; anatomi alanına dair veriler çabuk unutulan bir yapıya sahiptir. Sayfanın sonuna geldiğinizde başını unuttuğunuzu fark edebilirsiniz. Bu nedenle, bir anatomi kitabı öncelikle neleri aklınızda tutmanız gerektiğine dair püf noktaları içeren spot bilgilere sahip olmalıdır. Spot bilgiler çalışmanız boyunca size rehberlik ederek sürecinizi kolaylaştıracaktır.

Bu gönderiyi paylaş