TUS Çalışma Programında Yapılan Hatalar

TUS Çalışma Programında Yapılan Hatala必利勁 r

TUS’a hazırlanırken planlı ve programlı bir çalışma düzenine sahip olmak, hızlı puan artışlarını yakalayabilmeniz için önemlidir. Önceden hazırlanmış bir çalışma programını istikrarlı bir şekilde uygulayan uzman adayları, süreci daha yüksek motivasyonla ve stressiz bir şekilde sürdürerek tamamlar. TUS çalışma programında yapılan bazı hatalar, TUS gibi zor bir sınava hazırlık sürecinde asla olmaması gereken zaman ve emek israfına yol açabilmektedir. Zamanın çok kıymetli olduğu sınava hazırlık sürecinde, çalışma programı en kısa zamanda en yüksek verimi hedeflemelidir.

Temel Bilimler ve Klinik Bilimler Birbirini Tamamlar

TUS çalışma programı söz konusu olduğunda yapılan hataların başında, Temel Bilimler ile Klinik Bilimler derslerinin birbirinden çok ayrı olarak ele alınması gelmektedir. Oysa okumalar ve konu çalışmaları belli bir sıraya göre yapılmalıdır. Bazı klinik dersleri anlamak için, iyi bir Temel Bilimler alt yapısına ihtiyaç vardır. Örneğin klinik bilimlere ait genel cerrahi derslerinde başarı yakalamak istiyorsanız, temel bilimlerin anatomi derslerini iyi bilmeniz gerekir. Genel cerrahideki herniler veya GİS anatomisi gibi birçok noktada, anatomi bilginize başvurmanız gerekecek. Aynı şekilde, pediatri için iyi bir Biyokimya bilgisine ihtiyaç vardır. Patoloji ve Farmakoloji ise, Dahiliye alanındaki yetkinliğinizi artırmanız için gerekli olan alt yapı bilgisini size sunar. Temel bilimler ve klinik bilimleri birbirini tamamlayan unsurlar olarak ele almalı ve TUS çalışma programınızı hazırlarken, birbirlerine geçiş yapabilecek şekilde tasarlamalısınız. Genel cerrahi öncesinde Anatomi okumak veya dahiliye öncesinde patoloji çalışmak, konular arasında bağlantı kurabilmenizi sağlayan beyindeki sinaps bağlantılarını da oluşturacaktır.

Esnek Olmayan Ağır Programlar

TUS çalışma planının uygulanabilirlikten uzak, esnek olmayan ağır programlar içermesi uzun vadede yarardan çok zarar getirecektir. Özellikle hazırlık sürecinin başında, bir şevkle hazırlanan bu ağır programlar, bazı aksiliklerin sonucunda uygulanamadığında yetersizlik duygusunu tetiklemektedir. Özgüven problemi yaşamaya başlayan uzman adayları, motivasyonlarını kaybederek yarışta geriye düşmektedir. Oysa hayat günün her anını, dakikasını programlayabilmemize imkân tanıyacak kadar kontrol altında tutulabildiğimiz bir şey değildir. Gün içerisinde beklenmedik aksilikler meydana gelebilir. Ya da fiziksel olarak kaldıramayacağımız yoğunluktaki programı 1 gün uygulasak, ertesi gün çok yorgun düştüğümüz için yapamayabiliriz. Bu nedenle TUS çalışma programları; gün içerisinde oluşabilecek aksilikler ve ders ya da nöbet gibi diğer sorumluluklar da göz önünde bulundurularak, sürdürülebilir şekilde hazırlanmalıdır.

 

 

Bu gönderiyi paylaş