TUS Yüzde 2 Puan Kesintisi Nedir? Bu Kesinti Kimlere Uygulanır?

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda % 2 puan kesintisi sınava giren her adayın puanlarından belirli bir oranda kesinti olması işlemidir. Bu durum adayların sınav anında cevap vermediği ya da yanlış yaptığı sorular için uygulanan bir yöntemdir. TUS sınavında sorulan her sorunun doğru cevabı için belirli bir oranda puan verilir. Adayların sorulara yanlış cevap vermesi puanlarından kesinti olarak düşürülür. Fakat TUS yüzde 2 puan kesintisi öğrencilerin cevaplamadığı ve yanlış cevapladığı sorular adına ek bir ceza kesintisini uygular. Sınava girenlerin puanları doğru cevapların puanlarından önce yüzde 2 oranında azaltılır.

TUS % 2 puan kesintisi işleminin amacı aday öğrencilerin sınavda daha dikkatli ve doğru cevaplar vermelerini teşvik etmek adına uygulanır.

TUS Yüzde 2 Puan Kesintisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

TUS Türkiye’de tıp fakültesinden mezun olan öğrencilerin uzmanlık eğitimlerine başlamadan önce girdikleri bir sınavdır. Uzmanlık eğitimine başvuru yapacak olan adayların yetenek ve bilgilerini ölçmeyi amaçlayan sınavda TUS yüzde % 2 puan kesintisi uygulanır. ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzda puan kesintisinin uygulandığı durumlar bulunur. TUS % 2 Puan Kesintisinin Uygulandığı Durumlar şunlardır;

  • Uzmanlık eğitimine devam edilirken sınava girildiğinde uygulanır.
  • Uzmanlık eğitimine devam eden süreçte istifa eden adayların istifalarını takip eden ilk sınavda uygulanır.
  • Sınava giren adaylar herhangi bir uzmanlık alanına yerleştirildiğinde eğitimlerine başlamayan kişiler için takip eden ilk sınavda uygulanır.

Cevap verilmeyen sorularda, yanlış cevaplanan sorularda ve boş bırakılan her soru için TUS yüzde 2 puan kesintisi yapılır. Bu durumların dışında bu puan kesintisi herhangi bir nedenden dolayı uygulanamaz.

TUS Yüzde 2 Puan Kesintisi Nasıl Hesaplanır?

TUS yüzde 2 puan kesintisi öncelikle sınava giren adayların her bir soruya verdiği cevabın puanının belirlenmesinden sonra doğru cevapların puanı hesaplanır. Bu toplamamın sonrasında adayın sınav puanından % 2 oranında puan kesintisi yapılır. Örneğin; bir aday 100 soruluk bir TUS sınavında cevapladığı her soruda 1 puan kazanır. Doğru cevaplanan soru sayısının 80, yanlış cevaplanan soru sayısının 20 ve boş bırakılan soru sayısının 0 olduğunu düşünelim. Bu durum karşısında doğru cevap puanı 80 puan, yanlış cevap puanı -20 puan ve boş bırakılan sorular için % 2 kesinti -1.6 puan olarak hesaplanır. Toplam puan 58.4 olarak ortaya çıkar.

TUS yüzde 2 puan kesintisi ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.”

Bu gönderiyi paylaş