TUS Tercihleri Nasıl Yapıl(ma)malı

TUS Tercihleri Nasıl Yapıl(ma)malı?

TUS tercihleri yapacağınız güne eriştiyseniz, öncelikle tebrik ederiz! Çok zorlu bir süreci, elinizden gelenin en iyisini yaparak geride bıraktınız. Şimdi sıra, bundan sonraki hayatınızı etkileyecek bir karar vermeye geldi. TUS tercihlerinin nasıl yapıldığı kadar, nasıl yapılmaması gerektiği de önemlidir. Severek yapacağınız ve sizi tatmin edecek bir uzmanlık branşı seçerken nelere dikkat etmelisiniz, yazımızda bulabilirsiniz.

Moda Mı Size Yakışan Mı?

Her TUS tercih döneminde, bir veya birkaç bölüm moda olur. Örneğin, eskiden cerrahi bölümler çok rağbet gören branşlar iken, günümüzde cildiye ya da plastik cerrahi gibi uzmanlık alanları daha çok ilgi görmektedir. Kardiyoloji ise her dönem popülerliğini korumaya devam eden bir branştır.  Arkadaş çevrenizin yönelimleri de sizi etkileyebilir ancak; moda diye bir branşı seçmek ne kadar doğru olur? Kendi yeteneklerinizi, ilgi alanlarınızı ve sizi heyecanlandıran konuları göz önüne alarak TUS tercihi yapmalısınız. Tıp fakültesi eğitimi alırken, kolaylıkla öğrendiğiniz ve kendinizi kolay adapte ettiğiniz dersleri düşünün. Moda yerine, size yakışanı giymek istemez misiniz? Açıkta kalmamak, bir yeri yazmış olmak için tercih yapmak uzun vadede zaman kaybettirir. İstemediğiniz hâlde bir branşa kaydolduğunuzda, ya 3-4 ay sonra istifa edip tekrar TUS çalışmaya başlarsınız ya da kalan hayatınızı hoşnutsuzlukla geçirirsiniz. Aynı durum, aldığı yüksek puan “ziyan” olmasın diye taban puanı yüksek branşları tercih edenler için de geçerlidir. Puanınızın yüksek olması kendinize güveninizi artırır. Başka bir branşa çok daha fazla ilgi duymanıza rağmen “puanım ziyan olmasın” diyerek TUS tercihinizi yapıyorsanız, siz puanınızı değil puanınız sizi yönetiyor demektir.

TUS Tercihinde Teknik Detaylar

TUS tercihlerinizi belirlemek için masanıza oturduğunuzda, öncelikle nereleri tercih edemeyeceğinizi tespit etmelisiniz. Bu noktada puan durumunuza bakarak hareket etmelisiniz. Geçen yılın taban puanlarına ulaşmak için başvuru kitapçığına bakabilirsiniz. Örneğin, 64 puanla büyük şehirlerdeki kardiyoloji bölümlerini yazamayacağınızı fark etmeniz gerekir. Tercih edemeyeceğiniz branşları belirledikten sonra, gerçekçi seçeneklerinize geçebilirsiniz.

TUS tercihinizi, severek yapabileceğiniz ve puanınızın yeterli olduğu bölümleri göz önünde bulundurarak yapmalısınız. TUS’ta en fazla 30 tercih hakkınız bulunmaktadır. İstediğiniz branşları belirledikten sonra, o branşta açılan kadroları tek tek belirlemeniz gerekir. Sıralamayı yapmadan önce, belirlediğiniz yerdeki asistanlarla iletişime geçerek bilgi almanız çok faydalı olacaktır. Fırsatları ve riskli yönlerini değerlendirerek, TUS tercihinize son hâlini verebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş