TUS Sınavına Hazırlanmaya Ne Zaman Başlamalıyım?
TUS Sınavına Hazırlanmaya Ne Zaman Başlamalıyım?
‘‘TUS sınavına hazırlanmaya ne zaman başlamalıyım?’’ sorusu, tıp fakültesi öğrencilerinin en merak ettiği sorular arasında. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda ya da kısa adıyla TUS’ da derece yapan veya sınavı kazanan doktorlara bu soru sorulduğunda, her birinin cevabı farklı olabiliyor. Bu farklılığın nedeni ise, çalışma şeklinin ve temposunun kişilere göre farklılık göstermesidir. TUS sınavına 3. sınıf itibariyle çalışmaya başlayanlar olduğu gibi, internlik bitip mezun olduktan sonra hazırlanmaya başlayanlar da bulunmaktadır. Burada önemli olan kişinin kendini tanıması ve uygulanabilir bir planlamayla çalışmaya başlamasıdır. Ancak sınava hazırlanma süreci ne kadar ertelenirse, TUS korkusuyla baş etmenin o kadar zor olacağını unutmamak gerekir.
TUS Sınavı İçin Zihinsel Hazırlık
TUS kadar zor bir sınava hazırlanma süreci ne kadar geç başlarsa korku o kadar büyüyor. Kendinizi duygusal olarak disipline etmekte zorlanmıyorsanız, bu tespit sizin için geçerli olmayabilir. Ancak azalan zamanın ve biriken konuların, çoğunlukla strese neden olarak çalışmanın verimliliğini düşürdüğü sık gözlenen bir durumdur. Artan korkularla baş etmek zorunda kalmamak için, en azından 2. veya 3. sınıfta TUS sınavının içeriği hakkında zihinsel hazırlık sürecine girilmesi gerekir. TUS nedir? Kontenjanı ne kadar ve hangi alanlar daha çok tercih ediliyor? Uzmanlık alanlarının çalışma koşulları nasıl? TUS sınavında hangi konularda, kaç soru çıkıyor? Soru tipleri nelerdir? Doğrudan bilgi soran, gruplandırma, vaka veya tablo içeren soru tipleri nelerdir? Daha önce TUS sınavına katılanlar nasıl çalışmış? Bu gibi TUS sınavının arka planındaki detayları öğrenmenize yarayacak soruların cevaplarını arayarak zihinsel hazırlık sürecinizi başlatabilirsiniz. Neyle karşılaşacağınızı bilirseniz ve ne kadar erken yüzleşirseniz sizin için o kadar iyi olur.
Tıp Fakültesinde İlk 3 Yıl Ve Sonrası
Tıp fakültesindeki ilk 3 yılda aldığınız temel bilimler derslerini, yaz aylarında tekrar yapmak ve TUS sınavında çıkmış soruları okumak iyi bir temel atmanızı sağlayacaktır. Bu dönemde, çıkmış TUS sorularını doğru çözmekten ziyade neyin nasıl sorulduğunu öğrenmek, soru tipleri hakkında fikir sahibi olmak daha önemlidir. İlk 3 yılı derslerinize yoğunlaşarak ve TUS mantığını anlamaya çalışarak geçirebilirsiniz. 4. sınıf itibariyle TUS için kendinize bir çalışma planı çıkarabilirsiniz. Kendinizi çok yormadan, günlük 2 saatlik programlar yeterli olacaktır. Sonraki süreçlerde, yaptığınız her stajda staj konunuzla ilgili TUS sınavında çıkan soruları çözmeye çalışmanız konuları pekiştirmenizi sağlayacaktır. 4. Ve 5. sınıfta, bir konuyu bitirdikten sonra hızlı tekrarlar yapabilmeyi öğrenmeniz yerinde olacaktır. İlk tekrarlarda sadece önemli yerleri aklınızda tutmaya çalışırken, son tekrarlarda tüm detaylarıyla aklınızda yer ettiğine şahit olacaksınız. Konuyu öğrenmek için an az 4 tekrarın, derece yapmak için ise en az 7-8 tekrarın yapılması gerektiğinin farkında olmalısınız. Bu nedenle her konu için bir zaman planlaması yapmalı ve bitiminde tekrar sürelerinizi azaltarak tekrarlara devam etmelisiniz. Tıp fakültesinde 5. sınıfa geldiğinizde, günlük çalışma saatinizi sırasıyla önce 4’e, sonra 6’ya çıkarabilirsiniz. Tüm konuları en az 1 kere tekrar etmiş olmanız, internlik döneminde sizi rahatlatacaktır. 5. sınıfa gelene kadar hiçbir alt yapınız yoksa, TUS kursuna giderek rehberlik hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Soruları tanımak ve konu çözümlemelerini yapmak için, zaman ayırmanıza gerek kalmadan profesyonel destek alabilirsiniz. TUS kursları ile tekrara daha çok vakit ayırmanız mümkün olur.
TUS ve İnternlik
Tıp fakültesinin 6. sınıfındaki yoğunluk, üniversitelere göre farklılık gösterir. Bazı üniversitelerde internken TUS çalışmak rahat olabilirken, bazı üniversitelerde hem internlik yapmak hem TUS çalışmak zordur. Üniversitenizin şartlarına ve sizin çalışma potansiyelinize göre planlama yapabilirsiniz. Yoğun tempoda çalışabileceğinizi öngörüyorsanız, TUS kursuna katılarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Daha rahat bir atmosferde çalışarak başarılı olacağınızı düşünüyorsanız, 6. sınıfta konu tekrarlarına başlayıp mezun olduktan sonra yoğun bir tempo ile devam edebilirsiniz.
TUS sınavına hazırlanmaya ne zaman başlamanız gerektiğini tespit ederken, seviyenizi ölçmeyi unutmayın. Her ay deneme sınavlarına girerek, kaç soru çözebildiğinizi ve eksiklerinizi tespit edin. Eksiği çok olanlar için sınava hazırlanmaya erkenden başlamak daha iyi olacaktır.
Unutmayın, TUS sınavı sizin ne kadar iyi bir doktor olduğunuzu kanıtlamayacak. Bunu kanıtlamak için önünüzde uzun bir zaman var. TUS sınavındaki başarınız, sizin ne kadar azimli olduğunuzu gösterecek.