Konu Çalışmak ve Soru Çözmenin Katkıları

TUS gibi yoğun içeriğe sahip bir sınava hazırlanırken uzman adaylarının en çok yaptığı 2 şey; konu çalışmak ve soru çözmektir. Konu çalışmak ve soru çözmek, TUS’a hazırlanırken birbirinin yerini tutmayan ama ayrı ayrı da düşünemeyeceğimiz bir ilişkiye sahiptir. Konu çalışmanın ve soru çözmenin birbirini tamamlayan katkıları sayesinde, sınavda başarı elde edilmektedir.

TUS için Konu Çalışmak

TUS’a hazırlanırken konu çalışmak, ön koşuldur. Konular hakkında bilgi edinmek, mantığını anlamak ve konular arasında bağ kurabilmek için konu çalışılması zorunludur. Eksik bilgi ile ne kadar soru çözerseniz çözün, istediğiniz sonuçları alamazsınız. Bir konuya ilk defa çalışılıyorsa hiçbir detay atlanmadan, anlayarak ve sindirilerek okunmalıdır. Konu çalışmak, bilgi ezberlemenin ötesinde konular arasında bağ kurmanızı da sağlayarak analiz kapasitenizi artırır. Konu çalışırken farklı metotlar kullanarak, soru çözme başarınızı da artırabilirsiniz. Örneğin; önemli yerlerin altının çizilmesi, konu tekrarlarında seçici okuma yaparak ilerlemek veya şablon gibi görsel ögelerden faydalanmak, konuları daha kolay bir şekilde hatırlamanızı sağlayacaktır. Konu çalışırken yoğun bir efor sarf etmemiz gerekir. Konsantrasyon çalışmanın başından sonuna kadar korunmalıdır. Verimlilik için zihnin dinç olması gerekir. Gün içinde kendinizi en zinde hissettiğimiz anları, TUS konularını çalışmak için planlayabilirsiniz.

TUS için Soru Çözmek

TUS için konu çalıştıktan sonra soru çözülmezse başarı elde etmeniz mümkün değildir. Konuların bitiminde TUS çıkmış sorularını çözerek öğrendiklerinizi pekiştirme imkânı elde edersiniz. TUS’ta farklı türden soru tipleri kullanılmaktadır. Yorum, şablon ve bilgi sorularının yanı sıra; kesinlik veya olasılık bildiren farklı soru kökleriyle de karşılaşırsınız. Her soru tipi için farklı bir strateji geliştirerek sınavdaki puanınızı artırmanız mümkün. İki şık arasında kaldığınızda ne yapabileceğiniz, bildiğiniz ve bilemediğiniz sorular karşısında zamanı nasıl kullanmanız gerektiğini bol bol soru çözerek anlayabilirsiniz. Soru çözerken anladığınızı zannettiğiniz konularda eksikleriniz olduğunu fark eder ve TUS’a girmeden önce tamamlarsınız. Konu çalışırken öğrendiğiniz bilgilerin, TUS’ta hangi soru formlarında karşınıza çıkabileceğini anlamak ve aşinalık kazanmak için soru çözmeniz gerekir. Konu çalışırken edindiğiniz bilgileri soru çözerek daha işlevsel şekilde belleğinizde sınıflandırma imkânına sahip olursunuz. 

TUS için soru çözerken kısa sürede tatmin sağlarsınız. Diğer soruya her geçişinizde beyninizde kısa süreli dinlenmeler gerçekleşir. Soru çözme süreci, kendi içerisinde enerji olarak yenilenmeye fırsat tanıdığı için konsantrasyonunuzun düştüğü zamanları soru çözerek değerlendirebilirsiniz. En dinç hissettiğiniz anlarda konu çalışmak ve diğer zaman dilimlerini soru çözmek için ayırmak, faydalı olacaktır.

Bu gönderiyi paylaş