Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) İçin Yabancı Dil Gerekli Mi

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) İçin Yabancı Dil Gerekli Mi?

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS); başta tıp fakültesi mezunları olmak üzere eczacılık, kimya, biyoloji, tıbbi biyolojik bilimler ve veteriner fakültesi mezunlarına açık bir alan yeterlilik sınavıdır. TUS’un asıl aşaması olan bilim sınavı ile birlikte adayların yabancı dil yetkinliğini kanıtlamaya dayalı sınavlar da uygulanır.
TUS için yabancı dil yetkinliğini ispatlamak amacıyla İngilizce Fransızca veya Almanca dil  sınavına girmek gerekir. Peki, adayların zorunlu olarak kanıtlaması gereken yabancı dil yeterliliği için sınavlara nasıl hazırlanmaları faydalı olur?

 

TUS İçin Yabancı Dil Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

TUS için öncelikle yabancı dil yeterliliğini kanıtlamak daha sonra ise spesifik uzmanlık alanlarına geçmek gerekir. Yabancı dil sınavlarına hazırlanmak kolay bir süreç olmadığından , ilk önce verimli olacak bir çalışma programı düzenlenir. Bu aşamada hangi yabancı dil sınavına katılacağınız da programı düzenlemek adına önemlidir. Sınavlara en iyi şekilde hazırlanmak için hedef odaklı bir çalışma planlamak lazımdır.

Sonuç olarak aşağıdaki unsurlara dikkat ederek TUS öncesi yabancı dil sınavlarına hazırlanılır:

  • Zaman yönetimine uygun planlama,
  • En az 50 puan almayı sağlayan kaynaklara yönelmek,
  • Yabancı dil sınavlarının içeriklerini araştırmak,
  • Gramer konularına ağırlık vermek,
  • Geçmiş sınav sorularını analiz etmek.
TUS için İngilizce ya da hangi dilden sınava girilecek ise o dile özel yapılan sınavları araştırıp analiz etmek gerekir. Her sınav farklı bir formata sahip olduğundan sınava özel çalışma programı uygulanır.

 

TUS İçin Hangi Yabancı Dil Sınavına Girilmeli?

TUS için dil sınavları zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.  YDS, elektronik ortamda yani bilgisayarla yapılan versiyonu e-YDS ve TOEFL en zor sınavlar olarak görülürken TIP Dil ile YÖK Dil  daha kolay bir sınav olarak düşünülür.. Tıp Dil sınavını Ankara Üniversitesine bağlı TÖMER kurumu gerçekleştiriyor. Diğer sınavları ise ÖSYM uyguluyor. Sınava YÖK Dil’den girmeyi tercih ettiğinizde Sağlık Bilimleri alanını seçmeniz gerekir. Tüm sınavlar için geçerli olan başarı şartı ise en az 50 puan almaktır.

TUS Yabancı Dil Sınavı Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

TUS için İngilizce, Fransızca ya da Almanca dillerinden sınava girilir. Seçilen sınav ve dil fark etmeksizin yabancı dil sınav sonucunun geçerliliği 5 yıldır.
TUS için yabancı dil sınavlarının önemi, uzmanlık sınavı sonrası yerleştirme için gerekli olmasıdır. Yabancı dil yeterliliğini kanıtlayan uzman adayları, TUS’da istenilen puanı elde etmeleri durumunda yerleştirme hakkına sahip olurlar. Eğer yabancı dil sınavlarından sonra TUS için kaynak arayışını bir an önce çözmek isterseniz TUSTIME kaynaklarıyla işe başlayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş