TUS Motivasyonu ve Çalışma Ergonomisi

TUS Motivasyonu ve Çalışma Ergonomisi

TUS sınavı, kişinin bilgisini ölçtüğü kadar psikolojik olarak ne kadar güçlü olduğunu da ölçen bir sınavdır. Dünya’nın en zor sınavlarından birine hazırlanırken, 11 branş dersini düzenli olarak bıkmadan çalışabilmek ve düştüğünde kalkıp tekrar çalışmaya devam edebilmek, içeride büyük bir motivasyonun varlığına işarettir. TUS motivasyonunuzu koruyan ve çalışma ergonominizi gözeten planlamalar yapmalısınız.

Sağlığınıza Dikkat Edin

TUS, uzun soluklu bir sınavdır. TUS sınavına hazırlanırken gün içerisinde 8-10 saat masa başında oturmanız gerekebilir. Boynunuzda, omzunuzda veya belinizde oluşabilecek herhangi bir sorun, uzun vadede çalışma planlarınızı alt üst edebilir. Uzun çalışma saatlerinizin yaşam kalitenizi bozmamasına dikkat edin. Omurga sağlığınız için çalışırken, ergonomik koltuklar tercih edebilirsiniz. Göz sağlığınız için ışıklandırmanın yeterli olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca yediğiniz gıdalar da çalışma performansınızı doğrudan etkiler. Protein yönünden zengin gıdalar tercih edebilirsiniz. Çalışma odanızın çok sıcak olmaması, hatta biraz serin olması sizi diri tutacaktır. Ders çalışırken uykunuzu getirecek aydınlatmalardan, çok rahat koltuklardan ve sıcak ortamlardan uzak durmalısınız.

TUS’a Çalışırken Gerçekçi Olun

TUS çalışma motivasyonunuzu yükseltecek en önemli şey, çalışmaya başlarken gerçekçi bir bakış açısına sahip olmanızdır. Çıkmış soruların yer aldığı deneme sorularını çözüp, durumunuzu tespit ederek başlayabilirsiniz. Soruları çözerken “böyle bir şey öğrenmiş miydik?” dediğiniz ya da “bu da mı çıkıyor?” dediğiniz sorular, konu eksiklerinizi tespit etmek için bir fırsattır. Eksiklerinizi fark ettiğinizde, çalışırken o konulara daha çok özen göstermeye başlarsınız.

TUS motivasyonunuzu korumak için, kısa sürede bütün konuları bitirmeyi hedefleyen bir çalışma planı yapmayın. Konuları 1’er günde bitiremezsiniz. Konuları kısa sürede bitirmek için çok yoğun bir program hazırlarsanız, yapamadığınızda hayal kırıklığına uğrarsınız ve motivasyonunuz düşer. Yapamayacağınıza yönelik içerideki sesi büyütmeye başlarsınız. Oysa, her konunun çalışma süresi birbirinden farklıdır. Daha çok tekrar etmeniz gereken konularla, kolay öğrendiğiniz konulara aynı süreyi veremezsiniz. Çıkmış sorulara bakarak, branşların soru dağılımlarını tespit edebilir ve çalışırken hangi konulara daha çok öncelik vereceğinizi tespit edebilirsiniz. Sınava kadar fark ettiğiniz her eksik, onu gidermeniz için bir fırsattır. TUS motivasyonunuzu korumak için, eksiklerinizle yüzleşmeyi bir şans olarak görmelisiniz.

Bu gönderiyi paylaş