Yılda 2 defa düzenlenen TUS, Temel ve Klinik Tıp Bilimleri Testinden oluşur. Bu köklü sınavda Tıp eğitiminin içerisinde yer alan tüm konulara ait sorular bulunur. Temel Bilimler bölümünde bulunan Farmakoloji dersi, birçok konuyu kapsar. Eczabilim adıyla anılan Farmakoloji, ilaçların yapısını ve canlı organizmalar üzerinde gerçekleşen etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Tıp eğitiminin temel bilim dallarındandır.
 
Farmakoloji Dersi Konu İçerikleri Nelerdir?
Tıp eğitiminin tamamından sorumlu olan adaylar, iki farklı alt bölümün konularına çalışarak sınava girer. Temel Tıp Bilimleri, ağırlıklı olarak araştırma bölümlerinden meydana gelir. İnsan doğasına ilişkin iyi sağlık koşullarını üretmeyi amaçlar. Bu alanlar içerisinde yer alan bölümlerden biri de, Farmakoloji dersidir. Ortalama 11 konu üzerinden anlatılır. Farmakoloji dersi içerisinde yer alan konular;
- Genel Farmakoloji,
- Otonom Sinir Sistemi,
- Santral Sinir Sistemi,
- Kardiyovasküler Sistem,
- Solunum Sistemi,
- Gastrointestinal Sistem,
- Endokrin Sistem,
- Otakoidler,
- Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar ve Gut ve Romatoid Artrit,
- Kemoterapötikler,
- Toksikoloji,
Ders İçeriklerine Göre Soru Dağılımı Nasıldır?
Farmakoloji dersi, içerdiği konu ve soru dağılımları açısından incelendiği zaman sınavın %18’ni kapsar. Ortalama 22 sorunun sorulduğu bu bölümün soru dağılımı konulara göre farklılık gösterir. Genel Farmakoloji, Endokrin Sistem, Kemoterapötikler ve Santral Sinir Sistemi 3 ile 4; Otakoidler, Otonom Sinir Sistemi, Kardiyovasküler Sistem ve Hormonlar 2 ile 3; Toksikoloji, Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar ve Gut ve Romatoid Artrit, Gastorintestinal Sistem ve Solunum Sisteminden ise 1 ile 2 arası soru çıkar. İstatistiklere göre, konuların bu alan içerisinde sorulma yüzdeleri de değişir. Ortalama;
- Genel Farmakoloji, Endokrin Sistem, Kemoterapötikler ve Santral Sinir Sistemi %13.6-18.8,
- Otonom Sinir Sistemi, Otakoidler ,Kardiyovasküler Sistem ve Hormonlar %9.09-13.69,
- Solunum Sistemi, Toksikoloji, Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar ve Gut ve Romatoid Artrit, Gastrointestinal Sistem %4.5-9.09, oranlarına sahiptir.
Yüzdeler incelendiği zaman Kemoterapötikler, Kardiyovasküler ve Santral Sinir Sistemi en çok sorulan konular olarak ortaya çıkar. Bu üç konu, bölümün önemli bir kısmını kapsar. Bu alan içerisinde yer alan bazı konular, diğer derslere de referans olabileceği için dikkatli bir şekilde çalışılması gerekir. Farmakoloji dersi konu başlıkları, soru dağılımı ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.