TUS Soru Çözme Teknikleri

TUS sınavı 120 Temel Bilimler ve 120 Klinik Bilimler olmak üzere toplam 240 sorudan oluşmaktadır. Yılda 2 defa tekrarlanan sınav, 150’şer dakikalık 2 oturumla gerçekleştirilmektedir. TUS sınavının içeriği Anatomi, Embriyoloji, Biyokimya, Histoloji, Fizyoloji, Patoloji, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Dahiliye, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genel Cerrahi, Pediatri ve küçük stajlar gibi 13 farklı başlık altında toplayabileceğimiz sorulardan meydana gelmektedir. Alanın çok geniş olması ve sorularda detay bilgilere yer verilmesi nedeniyle, sınav stratejisinin oluşturulmasında TUS soru çözme taktikleri büyük önem taşımaktadır. Sınavda çıkan 240 sorudan 140’ı kolay olarak nitelendirilmektedir. Bu sorulardan 180’i yapıldığında ise istediğiniz yeri kazanabilirsiniz. TUS, sakin ve dikkatli olunması gereken bir sınavdır.

Duyguları Geride Bırakın

TUS’ ta oluşabilecek heyecan, korku ve stres gibi olumsuz durumlara karşın derin nefes alarak sakinleşebilirsiniz. Sınavın başlangıcında veya hissettiğiniz her anda 1-2 dk derin nefes alarak kendinizi olmanız gereken sakinlik seviyesine taşıyabilirsiniz. Heyecan yaşadığınız ya da stresli anlarda, kendi kendimizin sağlamasını yapmak için işaretlemek istediğimiz şıkkın üzerine gelerek ne, neden, niçin, nasıl ve nerede gibi sorular sorarak mantıklı bir açıklama yapıp yapamadığınızı görmeniz gerekir. Bir sorunun cevabını değiştirmek istediğinizde de yine kendinize somut bir veri sunmalısınız.

TUS’ta Çıkan En Olası Etkenler

TUS sınavında “en olası etkenler” sorularıyla sık sık, yaklaşık 40 defa karşılaşırsınız. Bu nedenle, sınava çalışırken en olası etkenlere özel olarak çalışmakta fayda var. “En olası etkenler” sorularını çözerken, bilmediğiniz yerlerin üstünü çizerek sadece bildikleriniz üzerinden, basit ve temel bir gözle bakarak şıklardan birini seçebilirsiniz.

Tüm Şıkları İncelemeden İşaretlemeyin

TUS sınavı dikkat isteyen bir sınavdır. Tüm şıkları incelemeden ve görerek okumadan işaretlediğinizde, yanlış yapabilirsiniz. Hipo ile hiper’i karıştırabilirsiniz yahut çeldirici cevaba A şıkkında rastlayıp hemen işaretleyebilirsiniz. Sorularda yer alan önemli kelimeleri yuvarlak içine alarak, yanıltıcı soruların üstesinden gelebilirsiniz.

Soru Köküne Dikkat Edin

TUS sınavında soru köküne dikkat etmediğinizde, bildiğiniz soruları dahi yanlış yapabilirsiniz. Böyle anlarda, soruların önce soru kökünü okumak ve altını çizmek işe yarayacaktır. Soru kökünde “olamaz, değildir, görülmemektedir” gibi ifadeleri gözden kaçırmamalısınız.

Bazı Soruları Geçin

TUS’ta her soruyu bilmeniz mümkün değildir. Bazen soru hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir bazen de şıklar konusunda yetersiz kalabilirsiniz. Böyle durumlarda soruyu geçerek 0,25 puan kazanmış olursunuz. Sorusunu ve cevaplarını bilmediğiniz soruları geçerek puanlarınızın sizde kalmasını sağlarsınız.

Bu gönderiyi paylaş