TUS’da Başarılı Olmanın Püf Noktaları
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, ÖSYM tarafından yılda 2 kez düzenlenir. Sınav, temel tıp bilimleri ve klinik tıp bilimleri adı altında 2 farklı bölümden meydana gelir. Tıpta Uzmanlık Sınavı; adayların tıp alanındaki temel kavramları, ilke ve yöntemlerini tanıması, anlaması, düşünmesi ve bunları belli durumlarda uygulamaya koyabilme kabiliyetlerini ölçen toplam 240 çoktan seçmeli sorudan oluşur. Adaylara bu soruları çözmeleri için her bir oturumda 150 dakika, toplam 300 dakika süre verilir. Branş seçme sınavı olarak da bilinen TUS, tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçmeye yarayan oldukça zorlu bir mesleki bilgi sınavıdır.
TUS’a Nasıl Çalışılır?
TUS’a nasıl çalışılacağı ve çalışmaya başlanması gereken zaman, birçok kişinin aklını kurcalayan soruların başında gelir. Kişinin bilgi birikimine ve çalışma özelliklerine bağlı olarak, çalışma şekli ve süresi farklılık gösterir. TUS’a çalışması gereken her aday kendi şartlarına uygun, gerçekçi bir çalışma programı planlamalıdır. Her adayın hafıza gücü, öğrenme hızı, verimli ders çalışma yöntemleri ve yaşam koşulları birbirinden farklıdır. Tıpta uzmanlık sınavı hazırlığı yapan adaylar için çalışmaları sırasında dikkat etmeleri gereken püf noktaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Özgüven başarmanın ilk adımıdır. Kazanacağınıza mutlaka inanmalısınız. Hedefinizi doğru belirlemeli ve düzenli bir motivasyon grafiği sağlamalısınız.
- Çalışma saatlerinizi ve öğrenme yöntemlerinizi iyi belirlemeli ve planlamanızı kendi özelliklerinize göre yapmalısınız.
- Intern adaylar ya da pratisyen hekimler tekrar edilebilir ve ideal konu kitaplarından çalışmalarını planlamalıdır.
- Çalışacağınız konuları sıraladıktan sonra bolca soru çözmelisiniz. Bu sorular daha önce sorulmuş sorular içinden ve çeşitli soru kitaplarındaki sorulardan oluşmalıdır.
- Zamanınızı derslere ve konulara göre planlamanız ve planınızın dışına mecbur kalmadıkça çıkmamanız çok önemlidir.
- TUS sınavı geçmiş dönem çıkan soru çeşitlerini çok iyi analiz etmelisiniz.
- Soru çözme teknikleri hakkında araştırma yaparak, daha fazla ve etkin soru çözmenin yollarını keşfetmelisiniz.
- Her hafta bilginizi ölçmek için Tıpta uzmanlık sınavı denemelerinden çözebilirsiniz.
- Mikrobiyoloji, Patoloji ve Pediatri alanında daha fazla bilgi sahibi olmak, başka konulardan da soru çözmenizi kolaylaştırabilir.
- Sınava son 1 hafta kala mutlaka çıkmış Tüm Tıpta Uzmanlık Sınavı sorularını açıklamalarıyla birlikte okumaya çalışın.
- Özellikle son 10 günde sınava yakın hafızaya alınan bilgiler oldukça faydalıdır.
TUS’da başarılı olmanın püf noktaları ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTİME ile iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.