TUS Sınavına Çalışmaya Nereden Başlamalıyım?
TUS Sınavına Çalışmaya Nereden Başlamalıyım?
TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı, 6 ay arayla yılda 2 defa yapılır. 2021 yılında mart ve eylül aylarında TUS sınavı gerçekleştirildi. Dünya’nın en zor sınavları arasında gösterilen TUS sınavına giren adaylar, kazanmak için öncesinde yoğun bir tempoyla çalışmak zorunda. Özellikle tıp fakültesinin 6. sınıfında internlikle beraber yürütülmek zorunda kalan TUS çalışmaları, birçok öğrenci için zorlayıcı olabiliyor. Hem dersleri hem TUS hazırlığını birlikte yürütmek istemeyen öğrenciler, sınava hazırlanmayı mezuniyet sonrasına bırakabiliyor. Ancak tercih her ne olursa olsun, ister 2. sınıftan başlayın TUS sınavına çalışmaya ister mezun olduktan sonra; başlamanız gereken nokta değişmeyecektir.
TUS’u Tanıyın
TUS’a başlarken yapmanız gereken ilk şey sınavı tanımaktır. TUS sınavının içeriği, soru sayıları, soru tipleri, sınav süresi ve konu dağılımları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. TUS sınavına dair edindiğiniz bu arka plan bilgisi ile daha güvenli ve emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Uygulanabilir ve ayakları yere basan bir ders çalışma programı yapmak istiyorsanız neyle karşılaşacağınızı önceden bilmeniz gerekir. Bu nedenle TUS sınavına çalışmaya başlamadan önce çıkmış soruları okumanız ve çözmeniz yerinde olacaktır. Çıkmış soruları çözmek hem kendi seviyenizi görmeniz hem de soru tarzlarını anlamanız açısından önemlidir. Sınavda çıkan vaka ve gruplandırma sorularını, tablo içeren, direk bilgi soran soru tarzlarının mantığını anlamaya çalışın. Tıp fakültesinde 2. sınıfa geçtiğinizde, TUS sınavı hakkında bilgi toplamaya başlarsanız ilerleyen dönemlerde hangi konulara daha çok dikkat etmeniz gerektiğini bilebilirsiniz. Eğer erken dönemlerde böyle bir araştırma içine girmediyseniz ve TUS sınavına dair hiçbir arka plan bilginiz yoksa, TUS kurslarından rehberlik alarak sağlıklı bir süreç başlatabilirsiniz.
TUS Çalışma Programı Çıkarın
TUS, çok yoğun ve istikrarlı çalışılması gereken bir sınavdır. TUS’ u tanıdıktan sonra yapılacak ilk iş, TUS çalışma programı çıkarmaktır. Ancak bu programı detaylı bir şekilde ele almanız gerekir. Kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere 3 aşamalı çalışma programı çıkarabilirsiniz. Her konunun çalışma yoğunluğu aynı olmayacaktır. Konular farklı uzunlukta olabildiği gibi, sizin her konudaki bilgi düzeyiniz de değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle, her konu için ayrı ayrı çalışma süresi belirlemeli ve çalışma programınıza eklemelisiniz. TUS çalışma programı hazırlarken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey, yaptığınız çalışma programının gerçekçi olmasıdır. Gerçekçi olmayan bir programı uygulayamadığınızda hayal kırıklığına uğrayabilir ve motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. İstenmeyen durumların yaşanmaması için, uygulanabilir bir program hazırladığınızdan emin olmalısınız. Çalışma temposuna daha kolay adapte olabilmek için gittikçe ağırlaşan bir tempo benimseyebilirsiniz. Ancak sınava son 2 ay kaldığında, günlük 8-10 saatleri bulan bir çalışma temposuna ulaşmış olmanız gerekir. Son aylar, bol soru çözümleriyle geçirilmelidir. Çalışma programınızı hazırlarken her konu için en az 4 tekrar yapmalı, derece yapmak istiyorsanız bunu 7-8 tekrar olarak öngörmelisiniz. Ayrıca çalışmalarınız arasına aylık deneme sınavlarını, çalışma sorularını ve ders notlarını da eklemeyi unutmayın.
TUS çalışma programı hazırlama konusunda tereddütleriniz varsa veya işin içinden çıkamıyorsanız, TUS Time’ın sizler için hazırladığı çalışma programlarını edinebilirsiniz. Tüm sorularınız için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.