Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Uzmanlık Dalları Eğitim Süreleri Ne Kadar?
Tıp fakültesi öğrencilerinin girdiği Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenir. Zorlu akademik sınavlardan biri olan TUS, tıp eğitiminin bir aşamasıdır. Adaylar, sınav sonuçlarına göre uygun bir eğitim programına yerleştirilip uzman hekim unvanı alır. Uzmanlık dalları incelenerek tercih yapılır.
Adaylara TUS’da Hangi Alanlardan Soru Sorulur?
TUS, Klinik Bilimler ve Temel Bilimler olmak üzere 2 aşamadan oluşur. Temel Bilimler bölümünün içerisinde; Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji-Histoloji-Embriyoloji, Mikrobiyoloji, Farmakoloji, Patoloji alanlarından sorular yer alır. Klinik Bilimler içerisinde ise; Dahiliye, Pediatri, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Küçük-Büyük Stajlar konuları bulunur.
Sınavda adaylara 6 yıl boyunca öğrendikleri ile ilgili sorular sorulur. İki oturumda gerçekleşen sınavda toplam 240 soru bulunur. Adaylar, uzmanlık dalları ile ilgili eğitimi, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile üniversitelerin tıp fakültelerinde alır. Eğitim süresini ve rotasyonu tamamlayıp tezi kabul edilen ve bitirme sınavında başarılı olan kişiler, uzmanlık eğitimini tamamlar.
TUS Neden Yapılır?
1987 yılından itibaren yapılan TUS, uzman doktor olmak isteyen adaylar arasından eleme yapmak amacıyla gerçekleştirilir. Bu sınav, ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılır. Yeterli puan alan adaylar, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, tıp fakülteleri ile Adli Tıp Kurumu’nda hizmet verebilir. Uzmanlık dalları seçilip eğitimleri tamamladıktan sonra adaylar Uzman Doktor unvanı alır.
TUS Uzmanlık Dalları Eğitim Süreleri Nasıldır?
Eczacı, kimyager, veteriner ve tıp öğrencilerinin girdiği TUS, uzmanlık dalları arasından puanlarına uygun bir tercih yapar. Bazı uzmanlık alanları ile eğitim süreleri;
- Acil Tıp, Dil Tıp, Ağız-Diş-Çene Cerrahisi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Nöroloji, Nükleer Tıp, Ortodonti gibi bölümler 4 yıl,
- Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs Cerrahisi, Genel Cerrahi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Plastik-Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Üroloji 5 yıl,
- Çocuk Acil, Askeri Sağlık Hizmetleri, Çocuk Diş Hekimliği, Endkrinolojisi, Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroentolojisi, Genetik ve Göğüs Hastalıkları, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları, Geriatri, Fizyoloji, İş ve Meslek Hastalıkları gibi birçok bölüm ise 3 yıl eğitim alınarak tamamlanır.
TUS, uzmanlık dalları, eğitim süreleri ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.