Online Eğitim Ve Geleneksel Eğitim Arasındaki Farklar Nelerdir?
Online Eğitim Ve Geleneksel Eğitim Arasındaki Farklar Nelerdir?
Online eğitim ve geleneksel eğitim arasındaki farklar, son yıllarda dile getirilen tartışma konularından biri. Özellikle hangisinin daha avantajlı olduğuna dair çok farklı görüşler var. Şu bir gerçek ki; geleneksel eğitim metotlarının her zaman daha iyi olacağına dair olan inanç, pandemi döneminde online eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte sarsılmışa benziyor. Online eğitim uzun yıllardır var olsa da pandeminin yarattığı koşullar, onu geleneksel eğitimle rekabet edebilir düzeye getirdi. Belki 10 yıl sonrası için beklenen bu teknolojik adaptasyon, zorunluluklar nedeniyle çok kısa sürede sağlanmış oldu. Son birkaç yıldır online eğitimi deneyimleyen kişilerin sayısındaki artışla birlikte, geleneksel eğitime olan ilgi azalmaya başladı. Peki, insanları bir tercih yapmak durumunda bırakan online eğitimin ve geleneksel eğitimin insanlara sunduğu deneyim alanı açısından farkları nelerdir?
Online Eğitim ve Geleneksel Eğitim Arasındaki Farklar
- Online eğitim, öğrenci ile öğretmenin farklı mekânlarda olduğu ve eğitim esnasında teknolojinin aktif olarak kullanıldığı bir sistemdir. Geleneksel eğitimde ise öğretmen ve öğrenci aynı mekânı paylaşır, eğitim yüz yüze gerçekleştirilir.
- Online eğitimin gerçekleştirebilmesi için internet bağlantısına ve dijital ekrana ihtiyaç vardır. Geleneksel eğitim ise genellikle sınıf adı verilen kapalı alanlarda gerçekleştirilir.
- Online eğitimde zaman ve mekân yoktur. İş yerinizde öğle arasında, okulunuzda ders aralarında, evinizde, dışarıda, gece veya sabah çok erken saatlerde kısacası; istediğiniz her yerde ve zamanda online eğitim alabilirsiniz. Geleneksel eğitimde ise derslerin verildiği belirli bir mekân ve saat vardır. Eğitim alabilmek için önceden planlanan saatte, istenilen yerde olmanız gerekir.
- Geleneksel eğitimde verilen dersin tekrarı yoktur; aynısını tekrar dinleme şansınız olmaz. Belki farklı grupların derslerine girmeye çalışarak şansınızı deneyebilirsiniz. Online eğitimde ise kayıtları tekrar tekrar dinleyebilirsiniz. Kendinizi iyi hissettiğiniz ve en verimli olduğunuz saatte online derslere katılabilir ya da kayıtlarını izleyebilirsiniz.
- Online eğitim çok daha geniş kitlelere hitap edebilir. Dünya’nın birçok yerinden insanlar sizinle aynı derslere katılabilir. Geleneksel eğitimde katılımcı kitlesi dersin verildiği bölge ile sınırlıdır. Katılımcı sayısı ise ders verilen mekânın kapasitesi kadardır.
- Online eğitim yol, konaklama ve yemek gibi birçok masraf kalemini ortadan kaldırır. Diğer yandan geleneksel eğitim, internet ve dijital ekranı olmayan kişiler için daha avantajlı olabilmektedir.
- Online eğitimde nerede olursanız olun, alanında başarılı uzmanların derslerine katılma şansınız vardır. Yurt dışındaki bir üniversitenin dünyaca ünlü profesörlerinden ders alabilirsiniz. Bu noktada, online eğitim ile eğitimde fırsat eşitliği daha kolay sağlanabilmektedir. Geleneksel eğitimde ise aynı mekânı paylaşma şansınız yoksa derslere katılamazsınız.
- Online eğitim topluluk içinde kendisini rahat hissetmeyen, sosyal fobileri olan kişiler için rahatlık sağlar. Geleneksel eğitim ise soruların anında sorabileceği bir fırsat sunar ancak, canlı online eğitimlerde soru sorma imkânı da bulunmaktadır.
- Online eğitimde kullanılan teknolojik materyallerin arızalanması, internetin çekmemesi veya herhangi bir aksilikten dolayı cihazların çalışmaması gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Sorunlar çözüldüğü anda derse katılım sağlanabilir. Daha sonrasında işlenen derslerin telafi edilmesi online eğitimde çok daha kolay olur. Geleneksel eğitimde ise ders iptalleri veya derslere katılamama gibi durumlar sağlık hususu gibi nadir gerçekleşen sorunlar nedeniyle olur.
- Online eğitim, öz disiplinini sağlayabilen kişiler için çok daha rahat olarak algılanmaktadır. Ancak eğitime düzenli katılmak için belirli bir planlamaya tabi olma ihtiyacı hissedenler için geleneksel eğitim daha faydalı olabilmektedir.