TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı)
TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı)
TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) bir alanda uzmanlaşmak isteyen tıp bölümlerinin mezunlarının ve intern doktorların girdiği bir sınavdır. Her yıl uzmanlık alanları için belirlenen kontenjanlar açıklanır. Uzman adayları açıklanan bu kontenjanlar arasından istedikleri uzmanlık alanına girebilmek için en iyi sıralamayı yapmaya çalışır. Sınavı başarılı geçen adaylar tercihlerinde yer verdikleri tıp fakültesi, eğitim ve araştırma hastanesi veya adli tıp kurumlarından birine yerleşerek 3-6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi almaya hak kazanır. Tıp fakültesinden mezun olanlar pratisyen hekim unvanını alır. TUS sınavını kazanıp uzmanlık eğitimini tamamlayanlar ise uzman doktor olurlar.
TUS bir baraj sınavı değildir. Belli bir puanı alanların istedikleri bölümü kazanmaları söz konusu değildir. TUS’ u kazanmak için, sınava katılanlar arasından en iyilerden biri olmanız gerekir çünkü, sadece açıklanan kontenjan kadar alım yapılır. Örneğin dermatoloji gibi bazı uzmanlık alanları, diğerlerinden daha çok ilgi gördüğü için talebin yoğun olduğu uzmanlık alanlarına yerleşebilmek diğerlerinden daha zordur. Bu nedenle, uzman adaylarının yapabilecekleri en iyi sıralamayı yapmak için çalışması gerekmektedir.
TUS yılda 2 kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. ÖSYM’nin 2021 sınav takvimine göre 2021 yılının TUS 1. dönemi mart ayında, 2. dönemi ise eylül ayının başlarında gerçekleştirildi. İki sınav arasında 6 aylık bir zaman dilimi bulunmaktadır.
TUS için Yabancı Dil Yeterliliği
TUS ile ilgili bilinmesi gereken özelliklerin başında yabancı dil sınavı ile yakından ilişkili olduğudur. Uzman adayları ÖSYM’nin düzenlediği yabancı dil sınavlarında yeterliliklerini kanıtlamak için en az 50 puan almak zorundadır. Bu puanı alamayan uzman adayları TUS’tan iyi bir puan alsalar dahi tercih yapamazlar.
TUS Nerede Yapılır ve Sınavda Hangi Testler Uygulanır?
TUS, Türkiye genelinde Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yapılmaktadır. 120’şer sorudan oluşan 2 oturumdan meydana gelmektedir. Her oturum 150 dakika sürmektedir. Sabah oturumunda yapılan “Temel Bilimler” testinde Anatomi, Embriyoloji, Histoloji, Biyokimya, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Farmakoloji ve Patoloji gibi tıp fakültesinin ilk 3 yılında eğitimi alınan derslerden sorular yöneltilir. Öğleden sonra yapılan 2. oturumda ise tıp fakültesinin son 3 yılının eğitimini içeren “Klinik Bilimler” testi yapılmaktadır. Bu testte Dâhiliye, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Pediatri alanları ile staj yapılan konulara dair sorular bulunmaktadır. Temel Bilimler testine tıp fakültesinin yanı sıra Veterinerlik, Eczacılık, Kimya, Biyoloji ve Tıbbi Biyoloji mezunları da katılabilirken “Klinik Bilimler’’ testini sadece tıp fakültesi mezunları çözmektedir.
Temel Bilimler oturumunda 14 Anatomi, 22 Biyokimya, 22 Mikrobiyoloji, 22 Patoloji, 22 Farmakoloji, 10 Fizyoloji ve 8 tane de Histoloji- Embriyoloji alanlarından soru gelmektedir. Klinik Bilimler oturumunda ise Dâhiliye grubundan 42, Pediatri’den 30, Cerrahi grubundan 36, Kadın Hastalıkları ve Doğum branşından ise 12 soru sorulmaktadır. Her sınavda hangi konudan ne kadar sorulacağı tam olarak bilinmemesine rağmen 240 sorunun dağılımı genellikle bu şekildedir.