TUS Hakkında Bilmeniz Gerekenler
TUS Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen TUS, dünyanın en zorlu sınavları arasında yer almaktadır. Tıp bölümlerinden mezun olanlar veya intörnler, uzman olabilmek için TUS sınavına girmek zorundadır. Uzman adaylarının kavrama, anlama ve uygulama becerilerinin ölçüldüğü çoktan seçmeli bir sınavdır.
TUS Sınavı Ne Zaman Yapılmaktadır?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen TUS sınavı, 6 ay arayla, yılda 2 defa gerçekleştirilmektedir. TUS 2021 takviminde 1. dönem sınavı mart, 2. dönem sınavı ise eylül ayında düzenlenmiştir. Başvurular ise sınav tarihinden yaklaşık olarak 2 ay önce yapılmaktadır.
TUS Sınavına Hangi Bölüm Mezunları Başvurabilir?
TUS sınavına Tıp Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Kimya ve Tıbbi Biyolojik Bilimler Fakültesi mezunları başvurabilir. Ayrıca Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi olup, TUS tercih dönemine kadar intörnlüğü bitecek olanlar da TUS’a başvurabilir.
TUS İçin Yabancı Dil Şartı Var Mı?
TUS sınavına başvurularda yabancı dil şartı aranmamaktadır. Ancak TUS sonuçlarına göre yerleştirme tercihlerinde bulunabilmeniz için ÖSYM’nin veya bakanlığın düzenlediği yabancı dil sınavlarından en az 50 almanız gerekmektedir. İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birine ait seviye tespit sınavı sonuç puanı olmayanlar, tercihte bulunamayacakları için yerleştirilemezler. ÖSYM’nin düzenlediği Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS), YÖKDİL ile Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği TIPDİL yabancı dil sınav sonuçları, başvurularda kabul edilmektedir. TUS tercihlerinizi e-YDS sınav sonuçlarıyla da yapabilirsiniz. Yabancı dil sınavlarının geçerlilik süresi, sınavın yapıldığı tarih itibariyle 5 yıldır. ÖSYM’nin veya Sağlık Bakanlığı’nın yabancı dil sınavlarına giremeyenler, TOEFL ve IELTS gibi uluslararası geçerliliği bulunan sınavların sonuç belgeleriyle de tercih yapabilir. Sınav sonuçlarının ÖSYM’nin hazırladığı Yabancı Dil Eşdeğerlik Tablosu’na uygun olarak, en az 50 puan olması ve noterden onaylatılmış olarak TUS tercih takviminin son gününe kadar sunulması gerekir.
TUS Sınavının İçeriği Nedir?
TUS sınavı “Temel Bilimler ve “Klinik Bilimler” olmak üzere 2 oturumdan oluşmaktadır. Sabah ve öğleden sonra olarak yapılan bu oturumların her birinde, 120 soru sorulmakta ve 150 dakika cevaplama süresi verilmektedir. Temel Bilimler testinde Anatomi, Embriyoloji, Histoloji, Biyokimya, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Farmakoloji ve Patoloji alanlarından soru çıkmaktadır. Öğleden sonra yapılan Klinik Bilimler testinde ise staj yapılan alanların yanı sıra Dahiliye, Genel Cerrahi, Pediatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum konularında sorular çıkmaktadır. Klinik bilimler testini, sadece Tıp Fakültesi mezunları çözmektedir. TUS sınavına diğer branşlardan katılanlar ise sadece, Temel Bilimler testinden sorumludur.
TUS Sınav Merkezleri Nerelerdir?
TUS sınavları her ilde yapılmamaktadır. Daha önce sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan sınav artık Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon, Van gibi büyükşehirlerdeki sınav merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.
TUS Nasıl Bir Sınavdır?
TUS sınav sonuçlarınızla tercihte bulunabilmeniz için en az 45 almanız gerekir. Ancak 45 almak yeterli değildir. Her yıl açıklanan kontenjanlar için binlerce aday başvurmaktadır. Bu nedenle TUS bir baraj sınavı değildir, yarış sınavıdır. İstediğiniz uzmanlık alanına yerleşebilmeniz için alabileceğiniz en yüksek puanı almalısınız. Dermatoloji gibi son yıllarda trendi yükselen alanlarda uzmanlık isteyenlerin, kontenjanlara yerleşebilmeleri için daha yüksek puan almaları gerekmektedir. TUS sınavını kazanıp istediğiniz alana yerleştikten sonra 3-6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi alırsınız. Tıp fakültesinden pratisyen hekim olarak mezun olanlar, uzmanlık eğitimiyle birlikte uzman doktor ünvanını almaya hak kazanır.
TUS, ABD’nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir. Böylesine zorlu bir sınavda başarılı olabilmek için, deneyimli bir TUS kursuna gitmek büyük kolaylık sağlayacaktır. Çalışma programının hazırlanması, sınav motivasyonunuzun korunması ve sınav soru tipleri hakkında farkındalığınızın gelişebilmesi için, TUS kurslarının rehberliğinde çalışmak güven verici olacaktır.