TUS Sınavına Hazırlanırken Psikolojinin Önemi

TUS Sınavına Hazırlanırken Psikolojinin Önemi

TUS sınavı, Dünya’nın en zor sınavlarından biri. Hatta Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın bu konuda aldığı dereceler bile var. ABD’de bulunan Princeton Üniversitesi Akademik Çalışma Grubu’nun 61 ülkeden 700 sınavı değerlendirmeye aldığı araştırmaya göre 2011 Eylül TUS sınavı, Amerikan Yargıçlık Sınavı’nın ardından Dünya’nın en zor 2. sınavı olarak kabul edildi. TUS sınavının içeriğini inceleyen araştırmacılar, hem temel bilimler hem de klinik bilimleri içeren soruları çözebilmek için ileri seviyede bilgi ve beceriye sahip olunması gerektiğini açıkladılar. Tıp fakültesindeki 6 yıllık ağır bir eğitimin ardından, pratisyen hekimlik yerine istedikleri alanda uzmanlaşmak isteyen doktorların girmek zorunda olduğu bir sınav TUS. Bu nedenle, Dünya’nın en zorları arasında yerini alan TUS sınavına hazırlanırken psikolojinin önemi daha net ortaya çıkmaktadır.

Doktor Adaylarında Görülen Depresyon Eğilimi

Tıp fakültesini kazanan doktor adaylarının çoğu, daha ortaokuldayken yoğun ve disiplinli bir çalışmayla hazırlıklarına başlıyor. Tıp fakültesini kazanıp 6 yıllık eğitimin ardından mezun olduklarındaysa, yaptıkları 13 yıllık fedakârlığın karşılığını almak istiyorlar. Yapmak istedikleri meslekle aralarında duran son ve büyük bir basamakla karşılaşıyorlar: TUS. Daha tıp fakültesinde 3. ve 4. sınıf itibariyle, doktor adaylarında TUS sınavı ile ilgili endişeler baş göstermeye başlıyor. Diğer yandan, tıp fakültelerinin hekim yetiştirme odaklı olması ve sınava yönelik derslerin bulunmaması; sınava hazırlanan öğrencilerin hiç olmadıkları kadar yoğun bir çalışma temposuna başlamalarına neden oluyor. En önemli sorun ise, hem tıp fakültesindeki derslerini hem de TUS hazırlığını birlikte yürütmek zorunda kalan doktor adaylarının psikolojik sağlıklarını korumaları oluyor. 2018 yılında “Tıpta Uzmanlık Sınavı’na hazırlanan tıp öğrencileri ve doktorlarda depresyon ve ilaç kullanımı” başlıklı araştırma sonuçlarına göre, depresyonun en ağır versiyonu 6. sınıf öğrencilerinde ve mezunlarda gözlemlenmiştir. Yine aynı şekilde vitamin ve antidepresif kullanımının da bu iki grupta daha çok olduğu tespit edilmiştir. TUS, mezuniyet sevinci yaşanmasının dahi önüne geçen bir strese neden olmaktadır.

TUS Psikolojisi

TUS, bir sıralama sınavıdır. Her yıl açılan kontenjanlara yerleşebilmeniz için, en iyiler arasında yerinizi almanız gerekir. İstediğiniz mesleği yapabilmek için önünüzdeki son engeli aşma konusunda, yeterli enerjinizin olup olmadığından emin olamayabilirsiniz. Burada yapmanız gereken, enerjinizin olup olmadığını düşünmek değildir. Stres ve karamsar bakış açısı, motivasyonunuzu düşürmekten başka bir işe yaramaz. İlk yapmanız gereken, gerçekçi bir çalışma planı çıkarmak olmalıdır. Her ders için farklı teknikler kullanacağınız ve giderek yoğunluğu artan bir program hazırlayabilirsiniz. Bu süreçte başkalarının ne yaptığıyla ne kadar süre çalıştığıyla veya ne kadar başarılı olduğuyla ilgilenmek yerine; kendi eksiklerinizi kapatmaya odaklanmanız ve enerjinizi programınıza sadık kalmak için harcamanız daha iyi olacaktır. Motivasyonunuzu başından sonuna kadar yüksek tutmak için kendi başarılarınızı takdir etmeli ve daha iyisini yapmak için eksiklerinize yoğunlaşmayı seçmelisiniz. Tıp fakültesini kazanmak ve mezun olmak, disiplinli bir çalışma için ihtiyacınız olan iradenin zaten içinizde var olduğunu kanıtlıyor. Çalışmalarınıza ara verdiğinizde sevdiğiniz insanlarla vakit geçirebilir, ihtiyacınız olduğunda onların desteğiniz alabilirsiniz ya da katıldığınız TUS kursundaki rehber hocalarınızla iletişim kurabilirsiniz. Unutmayın, herkes sizinle aynı süreci yaşıyor. İnsan nerede ne hissedebileceğini kendisine kimyasal olarak öğretebilir. Bunu çok iyi biliyorsunuz!

Bu gönderiyi paylaş