TUS Kazandıran 5 Yöntem
TUS Kazandıran 5 Yöntem
TUS kazanan hekimlerin uyguladığı çalışma programlarına ve çalışma şekillerine bakıldığında, birbirinden çok farklı olduğu görülecektir. Uyku saatlerinden, çalışma sürelerine kadar çeşitlidir. Ancak bütün bu farklılıklarına rağmen, konunun özüne inildiğinde hepsinin aynı yöntemlere sadık kalarak ilerlediği görülecektir. İşte TUS kazandıran 5 yöntem.
1- Gerçekçi Bir Plan Yapın
TUS sınavına çalışmaya başlayan kişilerin önemli bir kısmı, ayakları yere basmayan çalışma programları nedeniyle sürecin yarısına gelmeden motivasyonunu kaybediyor. Kısa süre içerisinde konuları bitirebileceğinizi veya yorucu bir nöbet gününün ardından aynı yoğunlukta çalışabileceğinizi düşünmeniz, kendinizi kandırmak olacaktır. Diğer yandan, deneme sınavlarında yanlış cevapladığınız sorulara bakıp konu eksiklerinizi tamamlamadan ilerlemeye çalışmanız da size kaybettirecektir. Günlük kaç saat uyku size yetiyor? Boş günlerinizde günde kaç saat çalışabilirsiniz? Nöbetten sonra kendinizi ne kadar zorlayabilirsiniz? Hangi konu kaç günde biter? Kendi sınırlarınızı ve kapasitenizi bilerek, biraz da kendinizi zorlayarak bu sorulara cevap vermeli ve gerçekçi bir plan yapmalısınız.
2- Öğrenme Etkinliğinizi Artırın
Kendiniz için etkili öğrenme stratejileri geliştirerek TUS sürecini daha kolay atlatabilirsiniz. Çalışırken tablo veya resim çizmek görsel hafızanızı canlandıracaktır. Birbiriyle ilişkili konuları peş peşe bitirmek zihninizde konu bütünlüğünün sağlanmasını kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde tekrar yaparken de belli bir konu sıralamasını ve zaman çizelgesini takip ederek ilerlemek faydalı olacaktır. Konuyu çalıştıktan sonra ilk tekrarı 1 gün sonra yapmak, sonra 1 hafta, 2 hafta 1 ay gibi aralıklarla tekrarı yinelemek kalıcılığı artıracaktır. Konu çalışırken çağrışım yapan kelimelerden faydalanmak, renkli kalemler kullanmak ve ses videosu hazırlamak etkin bir öğrenme süreci sağlayacaktır.
3- Motivasyonunuzu Yüksek Tutun
TUS sınavını kazananlar, motivasyonunu yüksek tutanlardır. Zaman zaman denemelerden düşük puan alabilir, çalışmak için yeterli enerjiyi kendinizde bulamayabilirsiniz. Ancak motivasyonunuzu yüksek tutmayı tercih ettiğinizde bu durumu tersine çevirebilirsiniz. Sizi motive edebilecek sevdiklerinizle konuşmak ve iyi yaptığınız şeylere odaklanmak, enerjinizi yenileyerek motivasyonunuzu artıracaktır.
4- Verimli Çalışın
Masanıza oturdunuz ve kronometreyi başlattınız. Kronometreyi kapattığınızda 8 saat dolmuştu. Peki, siz bu 8 saati nasıl kullandınız? Siz bu 8 saatin önemli bir kısmında hayal kurdunuz, bir süre sorulara sadece baktınız, sorunun fotoğrafını çekeyim derken sosyal medyada takılı kaldınız… Gerçekten 8 saat çalıştığınızı düşünüyor musunuz? Üstelik istediğiniz hiçbir şeyi tam yapamadınız; ne hayalinizi tamamlayabildiniz ne de soruyu tam olarak anlayabildiniz. TUS kazanmak istiyorsanız, çalışmanızın her anını verimli geçirmelisiniz. Bunun için de yoğun konsantrasyonla çalışmanız gerekir. Çalışma esnasında konsantrasyonunuzu bozacak etkilerden uzak durmalı ve dikkatiniz dağıldığında, kısa süre içerisinde toparlayabilmelisiniz.
5- Sınav Tekniklerini Öğrenmeden Olmaz
TUS sınavını kazanmak istiyorsanız sadece bilmeniz yetmez, sınav tekniklerini de öğrenmeniz gerekir. Çıkmış soruları çözerek, soru kalıpları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Tablolu sorular, vaka soruları, bilgi soruları, kesinlik veya ihtimal bildiren soru kökleri hakkında soru çözme teknikleri geliştirmelisiniz.