Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’a Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?
Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS birden fazla parametrenin ölçüldüğü, tıp ve temel bilimlerde uzmanlık yapmak isteyenlerin gelecek planlarını etkileyen bir sınavdır. Bu nedenle sınava hazırlanırken uygulanacak program, hedefler ve hedefe varacak çalışma stratejileri önemlidir.
Öncelikle kısa ve uzun dönem hedefleri belirlenmelidir. İçinde bulunduğunuz koşullara göre belirlenen, ancak esnek bir planlama anlayışı benimsenebilir. Bu planlama stratejisinin en önemli unsuruysa zamandır. Zaman planlamasını doğru yapmak hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.
TUS’a Hazırlanırken Etkin Zaman Planlaması Nasıl Olmalı?
- Kısa, orta ve uzun dönem planlamasını doğru yapmak
- Esnek bir planlama anlayışı benimsemek
- Kişisel koşullara özgü program yapmak
- Çalışma zincirini kırmadan programın sürekliliğini sağlamak
Bu başlıklar programın ana unsurlarıdır. Çalışma koşullarına göre kısa, orta ve uzun dönem programı doğru yapılmalı, mümkün olduğunca programa uyulmaya çalışılmalıdır. Tıp eğitimi devam eden bir öğrenci için bu program farklı, sadece Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS’a konsantre olmuş bir hekim için farklı olacaktır.
İyi bir planlama, esnek ancak sürdürülebilir olandır. Bu nedenle değişen koşullara uyum sağlayan bir zaman planlaması yapılmalıdır. Nöbet sırasında beklenmedik bir durumla karşılaşılabilir veya yoğunluktan dolayı fiziki performansınız çalışmaya elverişli olmayabilir. Bu tarz durumlar motivasyonu bozmamalı, çalışma sürekliliğini etkilememelidir. Plana uyulamayan bir durumla karşılaşıldığında yeni bir plan yapmak ilkelerinizden biri haline gelmelidir.
İki ana oturumun hedeflerinin ve çalışma yöntemlerinin farklılık taşıması, zaman planlamasını da değiştirir. Örneğin temel bilimlerde konu tekrarı ön plandayken klinik bilimlerde vaka çözümlemeleri ve soru tekrarı daha önemlidir. Temel bilimlere çalışırken günde şu kadar soru çözülmeli düşüncesi işe yaramayabilir. Fakat klinik bilimlere çalışılacağı zaman vaka çözümlemeleri ve soru tekrarları önem taşır. Tıpta uzmanlık sınavı TUS aşamalarına hazırlanırken günde şu kadar soru çözmeliyim hedefi bu sebeple kişiden kişiye ve programın hangi aşamasında olduğunuza göre değişkenlik gösterir.
TUS’la ilgili online eğitim ve tamamlayıcı eğitim konusunda hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS’a hazırlanırken hangi yöntemle çalışılması gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Tustime uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.