Tıp eğitimini tamamlayan hekimlerin çoğunluğu uzmanlığı hedefler. Tıp Fakülteleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri bünyesinde verilen eğitimler oldukça zordur. Öncesinde ise Tıpta Uzmanlık Sınavından (TUS) yeterli puan almak gerekir. Yarışma ve yeterlilik temeline dayanan sınavda adayların yetileri kapsamlı şekilde sorgulanır.
Tıpta Uzmanlık Sınavı Nedir?
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı kısaca “TUS” olarak adlandırılır. Bu sınavdan yeterli puan alan adaylar, eğitim için tercih yapmaya hak kazanırlar. Sınav, 2012 yılı öncesinde sadece Ankara’da yapılmaktaydı. Sonrasında İstanbul ve İzmir illeri seçeneklere dâhil edildi. 6 Mart tarihinde uygulanan 2022 yılı 1.dönem sınavında ise adaylara ilk kez on beşe yakın ilde sınava girme hakkı tanındı. Sınavla ilgili tüm işlemlerde ÖSYM Başkanlığının internet sayfası referans alınmalıdır. Aynı şekilde güncel bilgiler ve duyurular için sayfanın sık sık ziyaret edilmesi önemlidir.
Tıpta Uzmanlık Sınavına Kimler Başvurabilir?
TUS puanına göre tercih yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği sorgulanır. Sınava İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinin birisinden girilebilir. Baraj 100 üzerinden 50 puandır. Sınava diploma sahibi tabiplerin yanı sıra aşağıda listelediğim tabip dışı meslek mensupları girebilir. Bahsi geçen gruplar sadece Temel Tıp Bilimleri Testinden sorumlu olurlar. Tanımlanan uzmanlık alanı dışında tercih yapamazlar.
- Eczacılık fakültesi mezunları
- Veterinerlik fakültesi mezunları
- Kimya mezunları
Sınava yabancı uyruklular da başvurabilir Adaylarda, seçecekleri uzmanlık alanını uygulamaya engel bedensel ve ruhsal bir hastalık olmaması gerekir. Burstan doğan mecburi hizmet yükümlülüğü olan adaylarda mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olma şartı aranır. Tıpta Uzmanlık Sınavından yeterli puan alınması durumunda 30 tercih hakkı verilir.
TUS Puanı Ne kadar Süre Geçerlidir?
TUS sonuçları ÖSYM tarafından ilan edilir. K puanı (Klinik Tıp Bilimleri Testinden alınan puan) ve T puanı (Temel Tıp Bilimleri Testinden alınan puan) 45 ve üzeri adaylar tercih bildirimine hak kazanır. Tercihe esas puanda adayların geçmiş sınav süreçleri göz önüne alınarak %2 düşüş yapılabileceği unutulmamalıdır.
Tıpta Uzmanlık Sınavı puanının geçerliliği konusunda iki puan kriteri söz konusudur:
-
Sınava giriş için YDS’den alınan yabancı dil puanının geçerlilik süresi beş yıldır. YÖK tarafından geçerli puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliğe bağlı belgelerde de süre kısıtlaması vardır.
-
Sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adaylar, haklarını yalnızca ilgili sınav döneminde kullanabilirler. Hak kaybına uğramamak için bir sonraki TUS sonuçları açıklanana dek eğitime başlamış olmaları gerekir.
Tıpta Uzmanlık Sınavı puanınızın geçerliliği ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.