Tıpta Uzmanlık Sınavı’na Kimler Girebilir?
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) uzmanlık eğitimi alacak adayların katıldığı bir sınavdır. Akademik olarak gerçekleştirilen sınavlar içinde en zor olanlarından biridir. Bu sınav tıp alanında alınan bilgilerden oluşur ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilir. TUS yılda iki defa yapılır. Tıp fakültesi eğitimini tamamlayanlar, bir alanda uzmanlaşmak istiyorsa bu sınava katılmak zorundadır.
TUS’a tıp eğitimini tamamlayan ve tıp fakültesinde eğitimi devam eden öğrenciler katılabilir. Ancak, yerleştirmeler yalnız Tıp bölümü mezuniyetlerini tamamladıktan sonra yapılır. Tıpta Uzmanlık Sınavı’na eczacı, kimyager, biyolog ve veterinerler de katılabilir. Bu meslek mensuplarının temel bilimler sınavına girme hakkı vardır.
Kimler TUS Sınavına Katılabilir?
Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar içinde bilinen en zor sınavlardan biridir. TUS’a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır. Ancak, bu kişiler henüz mezun olmadıkları için tercih haklarını mezun olduktan sonra kullanabilir.
İlgili yönetmeliklerde belirlendiği üzere Tıpta Uzmanlık Sınavı’na katılabilecek diğer meslek mensupları şu şekildedir;
- Eczacı
- Biyolog
- Tıbbi biyolog
- Kimyager
- Veterinerler ya da hala eğitimleri devam eden adaylar TUS sınavı kapsamında değerlendirilir.
TUS’a Katılma Şartları Nelerdir?
Tıpta Uzmanlık Eğitimi almak ve bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerin katıldığı bu sınav toplamda 120 sorudan oluşur. TUS’a katılmanın koşullarından biri de adayların dil yeterliliğine sahip olmalarıdır. Yabancı dil sınavında adayların belli bir taban puan alma şartı vardır. Sağlık sorunları ya da engeli bulunan adaylarda bu sınava katılabilir.
TUS’a doktor ve doktor adayları dışında eczacılar, kimyagerler, veterinerler, biyoloji ya da tıbbi biyoloji öğrencileri ve mezunları da girebilirler. Ancak, doktorlar dışındaki grup yalnız Temel Bilimler sınavına girebilir. Sınav sonrası puanlarına göre temel bilimler kontenjanlarına yerleştirirler. Klinik Bilimler sınavı ise sadece Tıp bölümü mezunlarının girebileceği oturumdur.
Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda adayların uzmanlık eğitimi için yeterliliği ölçülür. Tıp alanında bilinen genel kavram ve ilkeler ile bu ilkeleri uygulama becerisi ve düşünme gibi kabiliyetleri ölçen ve değerlendiren bir sınavdır. Bu sınav aracılığı ile tıpta uzmanlık eğitimine katılmak isteyen adayların seçimi yapılır.
Tıpta Uzmanlık Sınavına kimlerin girebileceği ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTİME ile iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.