2024 İLKBAHAR TUS DEĞERLENDİRMESİ

2024 İlkbahar TUS sınavı soruların dağılımı açısından genellikle beklentiyle uyumlu olmayan bir sınavdır. Sınavın ağırlıklı konusu sinir sistemi ve kaslardır. Konulara göre dağılıma baktığımızda bu sınavda kemik, eklem, ürogenital, orbita – göz ve kulak konularından soru çıkmamıştır. Soruları zorluk dereceleri açısından değerlendirdiğimizde de orta düzey sorruların ağırlıkta olduğu (8 soru), 3 zor, 1 çok zor ve 1 kolay soru bulunmaktadır.

Her sınavda ortalama 4-5 soru gelen sinir sisteminden bu sınavda da 5 soru sorulmuştur. Bunlardan biri zor olup ayrıntılı çalışma gerektiren bir sorudur. Hemen hemen her sınavda bu tür birkaç soru gelmektedir. Diğer dört soru ise ise orta zorlukta olup dikkatli bir çalışma ile yapılabilecek sorulardır. Bu ve benzeri sorular Anatomi notunu okuyup ezberlemeye çalışmakla yapılabilecek sorular değildir. Bu tür soruları yapabilmek için notu dikkatli okumak, nottaki resimleri iyi incelemek ve farklı konularda anlatılan bilgiler arasında bağlatı kurabilmek gereklidir.

Kas konusu sınavlarda ağırlıklı olarak sorulan konulardan biridir. Bu sınavın en zor sorusu olarak değerlendirebileceğimiz bir soru da buradan çıkmıştır. Diğer sorular orta düzeyde sorular olup biraz çalışma ile yapılabilecek sorulardır.

Her sınavda genellikle bir soru gelen solunum sisteminden bu sınavda da bir soru çıkmıştır. Bu soru da zor bir plevra sorusudur. Hatta bu soru yansıyan ağrı ile ilgili olduğu için sinir sistemi sorusu olarak da değerlendirilebilir. Önceki sınavlardan farklı olarak bu sınavda ven ve lenfatiklerden sorusu çıkmamıştır. Tek arter sorusu ise sinir sistemi yapılarının beselnmesi ile ilgili zor bir sorudur. Sindirim sisteminden gelen iki soru ise periton ile ilgili bursa omentalis ve for. omentale sorularıdır.

İNFOTUS ANATOMİ’nin her zaman olduğu gibi alanındaki soruların önemli bir bölümünün cevaplarını içermektedir. Ayrıca klinik sorular içinde gelen iki soru da hem notumuzda olan hem de dersler sırasında vurguladığımız konulardır. Sonuç olarak dersleri takip eden, notu dikkatli bir şekilde çalışan ve bu çalışmayı çok sayıda soru çözümü ile destekleyen adayların Tus sınavında başarılı olacağını söyleyebiliriz.

REFERANSLAR

2024 Mart TUS Histoloji ve Embriyoloji Sorularının Değerlendirmeleri

Yoğun bir çalışma sürecin ardından girmiş olduğunuz bu sınavın sizin için çok güzel sonuçlara ulaşacağını umuyorum.

Histoloji ve Embriyoloji branşından sorularla ilgili ayrıntılı yorumlarım ve İnfotus’tan bu sorulara verdiğimiz kaynaklara geçmeden önce, soru dağılımını belirtmek istiyorum.

Hücre: 1
Doku: 2
Embriyoloji: 2
Sindirim: 1
Genital: 1 şeklinde olduğu görülmektedir.

Çıkan 7 sorunun; 5 tanesinin kolay, 2 tanesinin orta zorlukta olduğunu düşünüyorum.

REFERANSLAR

REFERANSLAR

2024 MART TUS DEĞERLENDİRMESİ

Değerli Meslektaşlarım, öncelikle hepinize geçmiş olsun diyorum ve gönlünüzdeki bölümü kazanacak bir sınav geçirdiğinizi umuyorum. 

Sınav biyokimya açısından zorluk seviyesi  orta-zor sayılabilecek bir sınavdı. Ancak 18 biyokimya sorusunun 16 sorusuna diğer brans kaynaklarımızdan da destek alarak referans vermek bizi mutlu etti. Ayrıca İnfotus biyokimya kitabımız diğer branşlardan sorulara da referans olmuştur. Bu soruların benzerlerini hatta birebir aynılarını derslerde çözmek ve deneme sınavlarında sormuş olmak bizi oldukça motive etti. 

Tüm meslektaşlarımıza meslek hayatlarında başarılar diliyorum. 

REFERANSLAR

2024 İLKBAHAR TUS DEĞERLENDİRMESİ

Sevgili Meslektaşlarım,

2024 TUS 1. Dönem sınavını geride bıraktık. Hepiniz için hayallerinizdeki branşlara açılan bir kapı olmasını dilemekle birlikte, sınavın değerlendirmesine geçelim.

Sınavda 18 sorunun 12’si tam istediğimiz zorluk seviyesindeydi. Bu sorular, çalışan ve emek verenlerin kaçırmayacağı tarzda hazırlanmıştı. Diğer sorular ise zor ve çok zor seviyedeydi ve epey zorlayıcıydı diyebiliriz.

Soru dağılımına baktığımızda 10 sorunun Temel Mikrobiyoloji + Bakteriyoloji, 3 sorunun Viroloji, 2 sorunun Mantar, 2 sorunun Parazit ve 1 sorunun İmmünoloji konularından olduğunu görüyoruz.

Sınav yolculuğunuzun sonunda, umarım her biriniz dilediğiniz branşlara ulaşır ve kariyerinizde yeni başarılara imza atarsınız. Bu süreçte gösterdiğiniz çaba ve azim için sizlere en içten dileklerimle tebriklerimi sunarım.

REFERANSLAR

2024 İLKBAHAR TUS PATOLOJİ BRANŞI DEĞERLENDİRMESİ

Hepimizin bildiği üzere artık Patoloji’den 18 tane soru gelmektedir. Bu sorular 65. soru ile başlamakta, 82.soru ile bitmektedir. 18 sorunun 7 tanesi Patoloji-1’den (yani ilk gün anlattığımız konulardan), geri kalan 11 tanesi ise Patoloji-2’den (yani son iki gelmektedir.

Soru dağılımı konulara göre aşağıdaki şekildedir:

  • Hücre Hasarı, Hücre Ölümü ve Adaptasyonlar 2
  • İnflamasyon ve Tamir 0
  • Neoplazi 1
  • Çocukluk Çağı Tümörleri 1
  • Damar Hastalıkları 1
  • Kalp Hastalıkları 0
  • Hematolojik Hastalıklar 1
  • Genetik Hastalıklar 1
  • Enfeksiyon Hastalıkları 0
  • Çevresel ve Nutrisyonel Hastalıkları 1
  • Akciğer Hastalıkları 1
  • Baş ve Boyun Hastalıkları 0
  • Gastrointestinal Sistem Hastalıkları 1
  • Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıkları 2
  • Pankreas Hastalıkları 0
  • Böbrek Hastalıkları 1
  • Alt Üriner Sistem ve Erkek Genital Sistemi
  • Kadın Genital Sistemi 2
  • Meme Hastalıkları 0
  • Endokrin Sistem Hastalıkları 0
  • Deri Hastalıkları 1
  • Kemik-Eklem Hastalıkları ve Yumuşak Doku Tümörleri 2
  • Sinir Sistemi Hastalıkları 0

Bu sorular dışında Patoloji birçok hastalığı anlattığı anlattığı için ekstra olarak 18 soru daha konu kitabımızda yakalamış bulunmaktayız. Bu nedenle bir kez daha hatırlatmak isterim ki Patolojiyi çok iyi öğrenmelisiniz. Konu kitabımızdaki her bilgi herhangi bir branştan soru yakalama potansiyeline sahiptir.

Tüm meslektaşlarıma geçmiş olsun, güzel puanlar ve sıralamalar sizlerin olsun. Mutlu olacağınız bir bölümü kazanmanız dileğiyle.

HATALI SORULAR: Hatalı soru olduğunu düşünmüyorum.

REFERANSLAR

2024 İLKBAHAR TUS FARMAKOLOJİ BRANŞI DEĞERLENDİRMESİ

2024 Mart Tıpta Uzmanlık Sınavı, İnfotus Farmakoloji ile birlikte TUSTİME aktif, online ve offline derslerinin yol gösterici nitelikte olduğu, soruların yüksek oranını yanıtladığı bir sınav olarak değerlendirilebilir. Farmakoloji için, 18 sorunun 17 tanesi net olarak İnfotus farmakoloji kitabında mevcut idi. Ayrıca İnfotus farmakoloji diğer dersler içerisinde yöneltilen farmakoloji sorularını da değerlendirirsek toplam 25 soruyu net olarak yanıtladı.
Özellikle derslerimizde çok sayıda soruya net referans vermemiz, bizlere güvenen hekim arkadaşlarımız için ve bizler için yüz güldürücü olmuştur. Hidralazinin N-asetiltransferaz ile metabolize olduğu, çift kör çalışmaların Faz-3 çalışmalarda yapıldığı, modafinilin narkolepsi tedavisinde kullanıldığı, etosüksimidin absans nöbet tedavisinde kullanıldığı, triazolamın en kısa yarılanma ömürlü benzodiazepine olduğu, aripiprazolün sedative etkisinin az olduğu, vorapaksarın PAR-1 inhibitörü özellik gösterdiği ve amfoterisin-Bnin antifungal olduğunu Farmakoloji soruları ile birlikte çok sayıda klinik ve temel bilimler sorularını da gerek kamp gerekse dersimizde net bir biçimde vurgulamıştık.
Mart 2024 TUS Farmakoloji soruları, genel olarak orta-kolay zorlukta olarak görülmektedir.
TUSTİME Farmakoloji Eğitmenleri

Doç. Dr. Burak Önal
Dr. Melik Yiğit Bayındır

 

Soruların konulara göre dağılımı;
Genel Farmakoloji: 3
Otonom Sinir Sistemi Farmakolojisi; 1
Santal Sinir Sistemi Farmakolojisi; 4
Kardiyovasküler Sistem Farmakolojisi; 1
Otakoid / NSAİD; 1
Gastointestinal Sistem Farmakolojisi; –
İmmün Sistem Farmakolojisi; –
Endokrin Sistem Farmakolojisi; 3
Kemoterapötikler; 5
Hematopoietik Sistem Farmakolojisi; –
Toksikoloji: –

REFERANSLAR

REFERANSLAR

REFERANSLAR

2024 İLKBAHAR TUS DEĞERLENDİRMESİ

Öncelikle sınava giren tüm meslektaşlarımıza en içten dileklerimle başarılar diliyor ve herkesin gönlündeki uzmanlık alanlarında ilerlemesini umuyorumuz. Küçük stajlar açısından genel ölçüde orta zorlukta bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Derslerde anlattığımız konularının soru dağılımını incelediğimizde;
Dermatoloji 2
Nöroloji 2
Psikiyatriden 2 soru,
Çocuk Psikiyatrisinden 1 soru,
FTR 1
Radyoloji 1
Nükleer Tıp 1
KVC 1
Beyin Cerrahisi 1
Ortopedi 1
Üroloji 1
Göğüs Cerrahisi 1
Plastik Cerrahi 1
Çocuk Cerrahisi 1
KBB 1 soru,
Göz 1 soru,
Acil Tıp alanından 3 sorunun geldiğini görmekteyiz. Halk sağlığından ise bu sınav soru sorulmamıştır. Bu sınavda ikinci kez klinik bilimlerde 100 sorunun uygulandığını görmekle birlikte küçük stajlar sorularının bu değişiklikten etkilendiğini görmekteyiz. Küçük stajlar derslerinde özellikle psikiyatride vaka sorularının öneminden ve yeni tarz klinik soruları USMLE, PLAB gibi sınavlara benzetmeye çalıştıklarından birçok kez bahsetmiştik. Sınavda da özellikle psikiyatride vakalar üzerinden soruların verildiğini yine yeniden görmüş bulunuyoruz. Tustime kursiyerleri açısından kısa psikotik atak olgu sorusu ve deliryum olgu sorusunun rahatlıkla yapılabildiğini düşünüyoruz. Psikiyatride gelen savunma düzenekleri sorusunun cevabının hatalı verildiği düşünülmektedir ve iptal olma olasılığını göz önüne almak gerekmektedir. Acil Tıp’ta ise atipik soruların geldiği görülmüştür. Siyanür zehirlenmesi, antivenom uygulanımı ve kurşun maruziyeti gibi farklı alanlardan sorular geldi. Genel olarak baktığımızda anlattığımız derslerle ilgili gelen 8 sorudan 7’sine infotus serisi kitaplarından referans vermiş bulunuyoruz.
Küçük Stajlarda toplamda 22 sorunun soruluyor olması, dersin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bazı sorulara da diğer infotuslardan referans vermemiz de küçük stajların bir tamamlayıcı ders olduğunu göstermektedir.
Tüm kursiyerlerimizin genel olarak bu derslerden gelen sorulara sorulara yüksek oranda doğru cevap verdiğini düşünüyoruz.
Herkese tekrardan geçmiş olsun diyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Dr. Nurhak Doğan
Dr. Cevdet Ceylan

REFERANSLAR

REFERANSLAR

2024 İLKBAHAR TUS DEĞERLENDİRMESİ

Sınav Genel cerrahi soruları değerlendirildiğinde sade ve kolay bir sınavdı. Hatalı soru bulunmamaktadır. Sorular direk bilgiyi ölçmektedir. Çok zor soru bulunmamaktadır. Genel cerrahi kısımdan 20 soru soruldu ve soruların yaklaşık yarısı eski soruların çok benzeri ya da format edilmiş şekilleriydi. İnfotus genel cerrahi konu kitabı tüm sorulara refarans olmuştur ve özenle çalışılması yüksek net yapılmasını kolaylıkla sağlamaktadır.
Sorular incelendiğinde direk bilgi sorusu 12, vaka sorusu 4, eşleştirme 1, tablodan sorulmuş soru 1, format sorusu 2.
11 soru çok kolay veya kolay, orta zorluktaki soru sayısı 6, zor soru sayısı ise 3.
Soruların zorluk dereceleri incelendiğinde eski yıllara ile kıyaslandığında dengeli bir sınav olduğu rahatlıkla ifade edilebilir.

REFERANSLAR

2023 Eylül TUS sınavı soruların dağılımı açısından genellikle beklentiyle uyumlu bir sınav olmuştur. Toplam soru sayısı uzun bir süreden beri 14 iken bu sınavda 13 olarak değiştirilmiştir. Konulara göre dağılıma baktığımızda hemen her sınavda olduğu gibi bu sınavda da bir kemik sorusu çıkmıştır. Kolay olarak değerlendirebileceğimiz bu soruda, yakın zamanda sorulan bir bilgi biraz değiştirilmiş şekilde yeniden sorulmuştur. Eylül sınavında eklemlerle ilgili soru çıkmamıştır. Bire bir aynı veya aynı olmasa da benzer konularla ilgili eski soruların bulunması sınava çalışırken en azından son 15 – 20 yılın sorularına bakmanın önemini göstermektedir. Önceki sınavda olduğu gibi bu sınavda da kas sorusu olarak üç soru gelmiştir. Bunlaran biri kolay, biri orta zorlukta biri de çok zor olarak değerlendirilebilir. Çok zor olarak tanımladığımız kas sorusu aynı zamanda iyi hazırlanmamış bir sorudur. Soruda tanımı istenen terim internetteki arama motorlarında arandığında sadece 7 sonuç olarak bulunmaktadır. Terminologia Anatomica’nın son fiziksel baskısında (1998) yer almayan bu terim aynı kaynağın 2019 yılında kabul edilen ve sadece online erişime açılan yeni formunda yer almaktadır. Bu kaynak konuyla ilgili uzmanların kullandığı bir kaynaktır. Birçok anatomi kitabı, atlas ve terminoloji sözlüğünde bulunmayan ve sadece birkaç kaynakta yer alan terimin böyle bir sınavda sorulmaması gerekirdi.

Her sınavda ortalama 4-5 soru gelen sinir sisteminden bu sınavda da 4 soru sorulmuştur. Bunlardan biri çok zor, biri zor olup ayrıntılı çalışma gerektiren bir sorudur. Hemen hemen her sınavda bu tür birkaç soru gelmektedir. Diğer iki soru ise ise orta zorlukta olup dikkatli bir çalışma ile yapılabilecek sorulardır. Bu ve benzeri sorular Anatomi notunu okuyup ezberlemeye çalışmakla yapılabilecek sorular değildir. Bu tür soruları yapabilmek için notu dikkatli okumak, nottaki resimleri iyi incelemek ve farklı konularda anlatılan bilgiler arasında bağlatı kurabilmek gereklidir.

Her sınavda genellikle bir soru gelen solunum sisteminden bu sınavda da bir soru çıkmıştır. Bu soru da orta zorlukta bir akciğer sorusudur. Önceki sınavda dolaşım sisteminden gelen arter ve ven sorusu yokken bu sınavda bir arter bir de ven sorusu çıkmıştır. Her ikisi de orta zorlukta olan bu sorulardan venöz sistemle ilgili olanı yakın zamanda Tus sımavında sorulmuş bir bilgi ile ilgilidir. Dolaşımla ilgili bir başka soru da lenfatik sistemden gelmiştir. Bu da eski sınavlardaki soruların değiştirilerek hazırlandığı bir sorudur. Sindirim sisteminden gelen tek soru ise peritonla ilgili orta zorlukta bir sorudur. Ürogenital sistem, orbita-göz konularından bu sınavda soru çıkmamıştır. Dolaşımla ilgili a. labyrinthi sorusu kulak sorusu olarak da değerlendirilebilir.

İNFOTUS ANATOMİ’nin her zaman olduğu gibi alanındaki soruların önemli bir bölümünün cevaplarını içermektedir. Sonuç olarak dersleri takip eden, notu dikkatli bir şekilde çalışan ve bu çalışmayı çok sayıda soru çözümü ile destekleyen bir adayın sınavda başarılı olacağını söyleyebiliriz.

REFERANSLAR

Yoğun bir çalışma sürecin ardından girmiş olduğunuz bu sınavın sizin için çok güzel sonuçlara ulaşacağını umuyorum.

Histoloji ve Embriyoloji branşından sorularla ilgili ayrıntılı yorumlarım ve İnfotus’tan bu sorulara verdiğimiz kaynaklara geçmeden önce, soru dağılımını belirtmek istiyorum.

Mikroskopi: 1
Sinir: 2
Genital: 2
Kemik: 1
Sindirim: 1 şeklinde olduğu görülmektedir.

Çıkan 7 sorunun; 1 tanesinin kolay, 2 tanesinin orta zorlukta, 4 tanesinin zor olduğunu düşünüyorum

REFERANSLAR

REFERANSLAR

Değerli Meslektaşlarım, öncelikle hepinize geçmiş olsun diyorum ve gönlünüzdeki bölümü kazanacak bir sınav geçirdiğinizi umuyorum.
Sınav biyokimya açısından zorluk seviyesi orta-zor sayılabilecek bir sınavdı. Ancak 18 biyokimya sorusunun 16 sorusuna referans vermek bizi mutlu etti. Bir soruda da fizyoloji kitabımızdan yardım aldık. Ayrıca İnfotus biyokimya kitabımız diğer branşlardan sorulara da referans olmuştur. Bu soruların benzerlerini hatta birebir aynılarını derslerde çözmek ve deneme sınavlarında sormuş olmak bizi oldukça motive etti.
Tüm meslektaşlarımıza meslek hayatlarında başarılar diliyorum.

REFERANSLAR

Kıymetli meslektaşlarımız,
Yeni format ve yeni sayıda sorularla ilk defa karşımıza çıkan Eylül 2023 TUS sınavında en yüksek netleri yapmanız dileklerimizle mikrobiyoloji değerlendirmemize geçelim.
Soru sayısı azaltılmasına rağmen oldukça zor ve detay bilgi ölçen sorularla mikrobiyoloji bu sınavın en zor branşlarından birisi olmaya aday. Toplam 18 sorunun 9’u orta zorlukta, 6’sı çok zor 3 tanesi ise zor sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Çok zor sorular bazen moral bozsa da net aralıklarını dar tutarak gönlünüzdeki bölümü kazanırken avantajınız haline de gelebileceğini akılda tutmalıyız. InfoTUS serisi kaynaklarına dayanarak bu sınavda mikrobiyolojide 18/18 soruya referans verdik. Ayrıca diğer branşlardan da 11 soruya InfoTUS Mikrobiyoloji kaynak kitabımız ile referanslar vererek toplamda 29 soruya referansla sizlere yardımcı olmaya çalıştık.
En içten dileklerimizle umarız ki bu sınav sizin sınavınız olsun, asistanı olmak istediğiniz kliniğinize ilk adımı atmanıza vesile olsun.
Sağlıkla ve iyiliklerle dolu günlere..

Tustime Mikrobiyoloji Editörleri

Sınavımızdaki mikrobiyoloji sorularının dağılımı:
8 soru Bakteriyoloji
3 soru Viroloji
2 soru Mikoloji
2 soru Parazitoloji
2 soru İmmünoloji
1 soru Biyogüvenlik (Temel mikrobiyoloji)

REFERANSLAR

DİĞER BRANŞ REFERANSLARI

2023 SONBAHAR TUS DEĞERLENDİRMESİ

  • Genel olarak kolay-orta arası bir sınav diyebiliriz Patoloji adına.
  • Zor soru diyebileceğim bir soru gelmedi.
  • Ayırt edici soru olmadığı için de kaliteli bir sınav değildi branşımız için.
  • Maalesef çalışan ile çalışmayanı ayırt edebilecek bir Patoloji soru tipi yoktu.
  • Umarım 2024 sınavlardı çok daha kaliteli olur.

HATALI SORULAR: Patoloji soruları içinde hatalı bir soru olduğunu düşünmüyorum.

REFERANSLAR

2023 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavı, İnfotus Farmakoloji ile birlikte TUSTİME aktif, online ve offline derslerinin yol gösterici nitelikte olduğu, soruların yüksek oranını yanıtladığı bir sınav olarak değerlendirilebilir. Farmakoloji için, 18 sorunun 18 tanesi net olarak İnfotus farmakoloji kitabında mevcut idi. Ayrıca İnfotus farmakoloji diğer dersler içerisinde yöneltilen farmakoloji sorularını da değerlendirirsek toplam 32 soruyu net olarak yanıtladı.
Gerek TUS kampında gerekse derslerimizde çok sayıda soruya net referans vermemiz, bizlere güvenen hekim arkadaşlarımız için ve bizler için yüz güldürücü olmuştur. Tofasitinibin JAK STAT inhibisyonu ile etki gösterdiği, gliflozinlerin idrar yolu enfeksiyonu tablosuna neden olduğu, maravirok’un CCR5 üzerinden etki gösterdiği, raltegravir’in integraz inhibisyonu yaptığı, domperidonun dopamin D2 reseptör blokasyonu yaptığı, strikninin glisin reseptörlerinin blokeri olduğu, amantadinin hem antikolinesteraz hem de dopaminerjik özelliğinin olduğu, montelukastın aspirinle indüklenen astım profilaksisinde kullanıldığı, şistozomisid prazikuantelin oral biyoyararlanımının yüksek olduğunu sorgulayan Farmakoloji soruları ile birlikte çok sayıda klinik ve temel bilimler sorularını da gerek kamp gerekse dersimizde net bir biçimde vurgulamıştık.
Eylül 2023 TUS Farmakoloji soruları, genel olarak orta-kolay zorlukta olarak görülmektedir. Sınavdaki sürprizler; faz 1 çalışmalarında farmakovijilans parametrelerinin sorgulanması idi.
Yakın zamandaki tıpta uzmanlık sınavlarında fazla sorgulanmayan monoklonal antikorlardan Farmakoloji tarafında Panitumumab sorgulanmış idi.
TUSTİME Farmakoloji Eğitmenleri

Doç. Dr. Burak Önal
Dr. Melik Yiğit Bayındır

REFERANSLAR

DİĞER BRANŞ SORU REFERANSLARI

Öncelikle herkesin sınavının istediği gibi geçmesini diliyoruz.
Dahiliye sorusu olarak 3 adet Enfeksiyon Hastalıkları sorusunu da kattığımız zaman toplamda 23 adet soru bulunmaktadır.
Soruların dağılımı ana branşlar arasında homojen dağılmıştır.
1 Geriatri
2 Romatoloji
1 İmmünoloji
3 Kardiyoloji
2 Göğüs Hastalıkları
4 Hematoloji Onkoloji
2 Endokrinoloji
2 Nefroloji
3 Gastroenteroloji
3 Enfeksiyon Hastalıkları

Soruların 23 tanesinin 21 tanesi direkt çözdürecek bilgiler Infotus Dahiliye,Infotus soru bankası ve vaka kampı ve deneme sınavı sorularımızda bulunmaktadır.

Özellikle Şarbon tedavisi ve Sıtma prognozu ile ilgili soruları ki – direkt enfeksiyon hastalıkları soruları-deneme sınavlarımızda benzerleri ile tartışılmıştır.
Soruların 13 tanesi kolay 7 tanesi orta zorlukta, 3 tanesi ise bizce zor değerlendirilmiştir. Çok zor soru bizce bulunmamaktadır.
Infotus dahiliye diğer klinik branşlarda
Küçük stajlarda 2 soru
Pediatri 6 soru
Genel Cerrahi 7 soru ya referans olabilmiştir.
Ayrıca Temel Bilimlerde Biyokimya 4 soru, Mikrobiyoloji 1 soru, Patoloji 5 soru ve Farmakoloji de 4 soruya referans olmuştur.
Toplamda 50 adet soruya referans olma başarısı göstermiştir.

Her zaman belirttiğimiz gibi Infotus Dahiliye ,Soru Bankası Vaka Kampı ve Deneme takibi ile klinik destekli vaka destekli ders takibi başarıyı kaçınılmaz bir şekilde getirecektir.Kanaatindeyiz.

Saygılarımızla
TUSTIME DAHİLİYE

REFERANSLAR

Değerli meslektaşlarımız,

Bir TUS sınavı daha geride kaldı. Öncelikle sınava giren tüm meslektaşlarımıza başarılar diler ve sınav sonuçlarının gönüllerince olmasını temenni ediyoruz.
Sınavın pediatri sorularını değerlendirdiğimizde, son zamanlardaki TUS sınavı sorularında olduğu gibi, klinik bölümleri arasında pediatri soruların zorluk derecesi normalin üzerindeydi. Soruların çoğunluğunu vaka şeklinde organize edilmiş sorular oluşturmaktaydı. Bu sınavda Onkoloji ve Endokrinoloji bölümlerinden pediatri sorularının içinde direk soru sorulmaması dikkati çekse de, diğer klinik bölümlerinin içinde pediatri sorularının sorgulanmış olmasıyla, pediatrinin hemen hemen her bölümünden soru sorulmaya çalışıldığı görülmektedir.
Pediatri sorularının dağılımına bakıldığında; Gastroenteroloji: 3, Kardiyoloji: 3, Hematoloji: 2, Yenidoğan: 2, Nöroloji: 2, Nefroloji: 2, Romatoloji: 2, Genetik: 1, Aşılar: 1, Enfeksiyon: 1, Acil: 1, Metabolizma: 1, İmmunoloji: 1, Allerji: 1, Göğüs hastalıkları/Solunum: 1, Konuşma bozukluğu: 1
Pediatri soru tipi dağılımına bakıldığında; 25 pediatri sorusunun, 15’i vaka sorusu, 9’u klasik soru ve 1’i formatlı/önermeli şeklinde idi.
Soruların zorluk derecesine bakıldığında; 10 soru kolay, 10 soru orta, 5 soru ise zor idi.

TUSTİME PEDİATRİ EDİTÖRLERİ

REFERANSLAR

Öncelikle sınava giren tüm kursiyerlerimize en içten dileklerimle başarılar diliyor ve sınav sonrasındaki tatillerini kutluyoruz, umarım herkes istediği sonucu alabilecektir. Küçük stajlar açısından genel ölçüde beklenilen soruların geldiğini söyleyebiliriz. Derslerde anlattığımız konularının soru dağılımını incelediğimizde;
Dermatoloji 2
Nöroloji 2
Psikiyatri 2
FTR 1
Halk Sağlığından 1
Acil Tıp 2
Nükleer Tıp ve Radyolojiden 2
Cerrahi kısmında
Anestezi 1
Göğüs Cerrahisi 1
Çocuk Cerrahisi 1
Beyin Cerrahisi 1
Ortopedi 1
Göz 2
Üroloji 1
KBB 1
Ayrıca pediyatri içerisinde çocuk Psikiyatrisinden 1 ve gözden 1 soru geldi.

Bu sınavda ilk kez klinik bilimlerde 100 sorunun uygulandığını görmekle birlikte küçük stajlar sorularının bu değişiklikten minimal şekilde etkilendiğini görmekteyiz. Geçen sınavlardaki soru dağılımına benzer şekilde anlatılan derslerden sorular gelmiştir. Sadece nöroloji sorularında azalma dikkatimizi çekmiştir. Küçük stajlar derslerinde vaka sorularının öneminden ve yeni tarz klinik soruları USMLE, PLAB gibi sınavlara benzetmeye çalıştıklarından birçok kez bahsetmiştik. Sınavda da özellikle vakalar üzerinden soruların verildiğini yine yeniden görmüş bulunuyoruz. Özellikle derste neredeyse aynısını çözdüğümüz Huntington- neisseria konjonktiviti- periorbital selülit- sıcaklık krampı alanlarından gelen soruları öngörmenin sevincini yaşıyoruz. Tustime kursiyerleri açısından Çocuk Psikiyatrisi konusunda anlatmadığımız Konuşma ve İletişim Bozuklukları alanından yine sürpriz bir soru geldiğini görmekteyiz. Genel olarak baktığımızda anlattığımız derslerle ilgili gelen 21 sorudan 18’ine direkt referans vermiş bulunuyoruz.
Tüm kursiyerlerimizin genel olarak bu derslerden gelen sorulara sorulara yüksek oranda doğru cevap verdiğini düşünüyoruz.
Herkese tekrardan geçmiş olsun diyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Tustime Küçük Stajlar Editörleri

REFERANSLAR

DİĞER BRANŞLARA VERİLEN REFERANSLAR

Sınav orta zorlukta bir sınavdı. Obstetriden 4 soru, jinekolojiden 2 soru, reprodüktif endokrinolojiden 4 soru geldi. Onkolojiden soru gelmedi.
2 soru eski TUS sorusu benzeri soruydu.
Obstetride sorulan ketoasidoz sorusu dahiliye kokan bir soruydu. Ancak diğer soruların tamamı kampta çok net konuştuğumuz anlattığımız, beklediğimiz sorulardı.
Fetal makrozomi nedenleri, İUGR li hastaya yaklaşım, makat prezentasyonda sezaryen endikasyonları, dismenore endometriozis ilişkisi, vulvar inervasyon sorusu (ki bu soruyu cevap şıkkı hariç seçeneklerine kadar derste veriyorum, 3. Kuşak progestin, KAH, Over rezerv testi, menapozda androjenlerin azaldığı vs vs tamamına değindik hem derste hem kampta.
Ancak sınav kadın doğum anlamında kolay bir sınav değildi. Orta zorlukta demek daha doğru olacaktır.

REFERANSLAR

REFERANSLAR

TUS, Türkiye’de tıp doktorlarının uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. TUS, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen uzmanlık dallarına kabul edilmek için gereklidir. TUS sınavı, genellikle yılda iki kez yapılan bir sınavdır. Sınavda, tıp fakültesi mezunlarının tıp bilimleriyle ilgili teorik ve pratik bilgileri ölçülür.

TUS sınavı çoktan seçmeli soruların yer aldığı bir formatta yapılır. Sınav genellikle bir gün boyunca gerçekleştirilir ve belirli bir süre içerisinde adayların soruları yanıtlaması beklenir. Sınav sonucunda adaylar bir puan alır ve bu puan uzmanlık eğitimi alabilecekleri programları seçerken kullanılır. Peki, bu sınava mezun olmadan girilir mi?

TUS Sınavına Girmek İçin Mezun Olma Şartı Aranır Mı?

TUS’a girebilmek için tıp fakültesinden mezun olmanıza gerek yoktur. TUS, tıp fakültesi mezunlarının ve öğrencilerinin uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. TUS sınavı, genellikle tıp fakültesinden mezun olan doktorların uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. Sınavda başarılı olan doktorlar, istedikleri uzmanlık dalında eğitim almaya hak kazanırlar. Ancak yurt dışında tıp eğitimi almış olanlar veya diğer ülkelerden gelen doktorlar için de farklı prosedürler ve denklik süreçleri bulunabilir. Bu durumda denklik belgesi veya diğer gerekliliklerle ilgili olarak ilgili otoritelerle iletişime geçmeniz önemlidir.

Tıp fakültesi öğrencileri mezun olmadan TUS’a girebilir ancak mezuniyet belgesi olmadığı için puanı hesaplanmaz ve dolayısıyla tercih yapılamaz. Kendini denemek isteyen, mezun olduktan sonra TUS sınavına yabancı kalmak istemeyen tıp fakültesi mezunları sınava girebilir. Bu sayede sınavdaki soruların tarzını öğrenirken sınav heyecanını da yenebilirler.

TUS için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na girebilmek için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekir:

  • Tıp Fakültesi Mezunu Olmak: TUS sınavına katılmak için tıp fakültesinden mezun olmanız şartlardan biridir. Tıp fakültesi diplomasi veya denklik belgesine sahip olmanız önemlidir.
  • Türkiye’de Uzmanlık Eğitimi Almak İsteyenler: TUS, Türkiye’de uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorlar için geçerlidir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen uzmanlık dallarına başvuruda bulunmak isteyen adaylar TUS’a girebilirler.
  • Gerekli Belgeleri Tamamlamak: Sınava başvururken, başvuru sürecinde istenen belgeleri tamamlamanız gerekmektedir. Bu belgeler arasında mezuniyet diploması, kimlik belgesi gibi evraklar bulunabilir.
  • Başvuru Sürecini Tamamlamak: Sınava giriş için belirlenen başvuru sürecini takip etmeniz gerekmektedir. Başvuru tarihlerini, başvuru ücretini ve diğer gereklilikleri takip ederek başvurunuzu tamamlamalısınız.
  • Tıp Fakültesi Öğrencisi Olmak: Tıp fakültesi öğrencileri kendilerini denemek ve sınav heyecanını yenmek için sınava girebilirler.

Mezun olmadan Tus sınavına girmek ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

TUS, başta doktor adayları olmak üzere sağlık alanında çalışan birçok meslek sahibinin girdiği bir sınavdır. Sınav geçerliliği için uygulanmak zorunda olan TUS kuralları, başvuru ve sınav süreci olarak sınıflandırılabilir. İnternet üzerinde adımları izleyerek başvurunuzu yaptıktan sonra sınav kılavuzunu inceleyip süreci atlatabilirsiniz.

Adayların İnternette Yapabileceği İşlemler Nelerdir?

Adaylar, kılavuz bilgileri ve TUS kuralları ile başvuru adımlarına ÖSYM’nin sitesinden ulaşabilir. Başvuru işlemini tamamladıktan sonra kimlik numaranız ve şifreniz ile birlikte sisteme kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapabileceğiniz işlemler;

  • Bireysel başvuru yapma,
  • Başvuru sonrasında, kayıt bilgilerini görme,
  • ÖSYM’nin belirttiği tarihlerde sınav, kimlik ve iletişim bilgilerini değiştirme,
  • Eğitim ve varsa engel bilgilerini inceleme,
  • Sınava giriş belgesini alma,
  • Sınav sonuç bilgilerini öğrenme,
  • Cevap kağıdını görüntüleme,
  • Evrak referans numarasını alma,
  • Şifre değiştirme.

TUS’da Puan Kaybına Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Adaylar, TUS’a üniversitenin 3. ya da son yılında girebilir. TUS kuralları çerçevesinde sınava girerken dikkat etmeniz gereken noktalar;

  • Uzmanlık eğitimi almak, ilk kriterdir.
  • Uzmanlık eğitimi alırken istifa ederek sınava girmeniz gerekir.
  • İstifadan sonraki ilk sınava girmek puan kaybına neden olur.
  • Bir sınav zamanı geçtikten sonra puan kaybınız olmaz.
  • Uzmanlık branşına yerleştirildiğiniz taktirde, eğitime başlamamanız yüzdelik dilimlerle kayıp yaşamanızı sağlar.

Adayların Sınav Sırasında Yanında Bulundurması Yasak Olan Eşyalar Nelerdir?

TUS kuralları, sınav öncesi ve sırasında geçerlidir. Kimlik kontrolü ve salona yerleştirme işlemleri için sınavdan yarım saat önce merkezin önünde olması gerekir. Salon Başkanı, kuralları adaylara hatırlatarak cevap kâğıtlarını dağıtır. Sonrasında doldurulup kitapçıklar teslim alınıp sınav başlatılır. Kitapçıklar dağıtıldıktan sonra gelen adaylar, sınava alınmaz.

Adaylar, Bilim sınavının ilk 105 ve son 15 dakikasında salondan çıkamaz. Sınav süresince, tuvalet gibi ihtiyaçlar için salondan çıkması yasaktır. Adaylar sınava; cep telefonu, çağrı cihazı, radyo v.b. haberleşme araçları, bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah gibi teçhizatlar, hesap makinesi getiremez. Ayrıca konuşmak, görevlilere soru sormak, silgi ve kalem alışverişi yapmak, , sigara içmek ve düzeni bozan davranışlarda bulunamaz.

TUS kuralları ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

TUS sınavı, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimine kabul edilmek için girdikleri rekabetçi bir sınavdır. Bu sınavda temel tıp bilimleri, klinik bilimler ve tıp pratiği konularıyla ilgili çoktan seçmeli sorular yer alır. Bu önemli sınavda başarılı olmak için düzenli çalışma, etkili zaman yönetimi ve konuları iyi anlama önemlidir. Peki, oldukça önemli olan bu sınava çalışırken nelere dikkat edilmeli?

TUS’a Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerenler?

TUS’a çalışırken dikkat etmeniz gereken birçok önemli etmen vardır. Kendi çalışma tarzınızı ve ihtiyaçlarınızı belirleyerek en etkili yöntemi bulmaya çalışın. Unutmayın, her bireyin çalışma süreci ve yöntemleri farklı olabilir. TUS’a çalışırken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Planlı ve Disiplinli Olun: TUS sınavı için düzenli bir çalışma programı oluşturun ve bu programa bağlı kalın. Belirli saatlerde çalışma süresi ayarlayarak disiplinli bir şekilde çalışın.
  • Hedef Belirleyin: Kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerinizle ilerleyin. Bu, çalışma sürecinde motivasyonunuzu artırır ve odaklanmanızı sağlar.
  • Konuları Sistematik Bir Şekilde İşleyin: Konuları anlamaya çalışın ve ezberlemek yerine temel prensipleri ve ilişkileri anlamaya yönelik çalışmalar yapın.
  • Çıkmış Soruları Çözün: Çıkmış soruları çözmek, sınav tarzını ve soru formatını anlamanızı sağlar.
  • Düzenli Araştırma Yapın: Alanınızla ilgili güncel makaleleri ve araştırmaları takip edin. Bu, sınavda daha güncel bilgilere sahip olmanızı sağlar.
  • Zaman Yönetimine Dikkat Edin: TUS sınavı süresi sınırlıdır. Bu nedenle zaman yönetimi becerileri önemlidir. Sorulara belirli bir zaman dilimi ayırın ve zamanı etkili bir şekilde kullanmaya çalışın.
  • Sağlığınıza Özen Gösterin: Uzun süren çalışma dönemlerinde zihinsel ve fiziksel sağlığınıza dikkat edin.
  • Sınav Kaygısını Yönetin: Sınav kaygısı normaldir. Ancak sınav performansınızı etkilememesi için bunu yönetmeye çalışın. Derin nefes almak, gevşeme tekniklerini kullanmak ve pozitif düşünmeye odaklanmak kaygıyı azaltabilir.
  • Kendinize İyi Bakın: TUS sınavına hazırlanırken sürekli çalışmak önemlidir. Ancak kendinize zaman ayırarak hobilerinize ve ilgi alanlarınıza vakit ayırın.

Tıp Mezunlarının Uzmanlık Yolculuğunda Karşılaştıkları Zorluklar Nelerdir?

Tıp mezunlarının uzmanlık yolculuğunda karşılaştıkları zorluklar arasında;

  • Yoğun ve uzun bir çalışma temposu,
  • Geniş bir bilgi yükü,
  • Sınav stresi,
  • Rekabetçi bir ortam,
  • Zaman yönetimi zorlukları,
  • Denge sağlama çabası,
  • Uzmanlık alanlarını seçme süreci,
  • Staj dönemlerinin zorlukları,
  • Uzmanlık sınavına hazırlık ve yerleştirme aşamaları da bu yolculuktaki zorluklardan bazılarıdır.

TUS’a çalışırken dikkat edilmesi gerekenler ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

Tıpta Uzmanlık Sınavı yabancı uyruklu kişilerin de girebileceği bir sınavdır. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin 19. maddesine göre “Üniversite ve Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin tıpta uzmanlık programlarında eğitim almak isteyen tıp fakültesi mezunu yabancı uyruklu adaylar da TUS’a girmek zorundadır.” Yabancı öğrenciler için Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde her yıl yabancı uyruklu kontenjanı ayrılır. Bu kontenjan her sınav döneminde ÖSYM’nin kendi sitesinde yayınlanır.

Yabancı uyruklu Doktorlar için TUS Prosedürü Nedir?

Yabancı Tıp Uzmanlık Sınavı adayları için yabancı uyruklu kontenjanı ayrılır. Genel kontenjanların dolmaması halinde yabancı uyruklu adaylar bu kontenjanlara yerleştirilmez. Asya ve Balkanlarda yaşayan ve Türk topluluklarından gelen üniversitelerimiz tıp fakültelerinden mezun olan kişiler, Tıpta Uzmanlık Eğitimi görmek istiyorsa TUS’a girmek zorundadır. Devlet bursundan yararlanmak isteyen yabancı adaylar, bu durumlarını belgelendirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvuru yapabilir. Yabancılar için hazırlanmış ayrı bir Aday Başvuru Formu ve Kılavuz yoktur. Bu adaylar, kendileri dışında gelişen çok özel durumlar dışında, bu kılavuzun tüm hükümlerine tabi tutulur.

Yabancı Uyruklu Adaylarda Uzmanlık Eğitimi Almak İçin Hangi Özellikler Aranır?

Yabancı uyruklu kişilerin uzmanlık eğitimi almak için Türkiye’deki tıp ya da diş hekimliği fakültelerinin birinden mezun olmaları gerekir. Ayrıca farklı ülkelerdeki bu fakültelerin birinden mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerden YÖK’ten denklik belgesi aranır. Yabancı öğrencilerden TUS için aranan diğer özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Türkiye sınırları içinde uzmanlık eğitimi yapmalarına engel durumlarının bulunmaması gerekir.
  • Türkiye’de ikamet etmelerine izin verilmiş olması gerekir.
  • Uzmanlık eğitimi boyunca kendilerine burs verileceğine dair ya da Türkiye’deki giderlerinin karşılanacağını belirten bir belge sunmaları gerekir.
  • TUS’da ilgili alana yerleş日本藤素
    tirilmiş olmaları kaydı ile uzmanlık eğitimine kabul alabilirler.
  • Yabancı öğrencilerde mesleki konuları izleyebilecek derecede Türkçe bilgilerini ölçmek amacıyla Kurulun belirlediği bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen Türkçe dil bilgisi sınavında başarılı olduklarını gösteren belge istenir.

Yabancı öğrenciler ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTİME ile iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

TUS, ÖSYM tarafından uygulanan meslekî bilgi ölçme sınavıdır. Yılda 2 kere düzenlenen bu sınava Tıp, Veterinerlik, Eczacılık, Kimya, Biyoloji ve Tıbbî Biyolojik Bilimler Fakültesi öğrenci ve mezunları girebilir. Temel ve Klinik Tıp Bilimleri olmak üzere 2 ayrı bölümden oluşup adayların tıp alanının tüm detaylarını bilip bilmediği test edilir. Sınava planlı bir şekilde hazırlanarak istediğiniz uzmanlık eğitimini alabilirsiniz.

TUS’a Çalışırken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?

Adayların bilgi ve birikimi ile çalışma stratejisine bağlı olarak değişiklik gösteren hazırlık süreci, uygun bir program ile yaşanır. TUS’a hazırlanırken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar;

  • Kendinize bir hedef koyup bir plan doğrultusunda hareket etmelisiniz.
  • Kendi yaşam şeklinize göre çalışma saatleri belirlemelisiniz.
  • Öğrenme yöntemlerinizi tespit etmelisiniz.
  • Tekrar edilebilir ve kolay anlaşılabilir kitaplardan çalışmalısınız.
  • Bol soru ve çıkmış sınavları çözerek konuları pekiştirmelisiniz.
  • Zaman yönetimini ders çalışma kapasitenize ve öğrenmeniz gereken konulara göre yapmalısınız.
  • Soru çözme tekniklerini araştırıp etkili bir çalışma gerçekleştirmelisiniz.
  • Yapamadığınız soruları araştırıp ders sırasında sormalısınız.
  • Sınava yakın soruları açıklamaları ile birlikte çalışmalısınız.

TUS Uzmanlık Bölümleri ve Eğitim Süreleri Nedir?

TUS’da başarı sağlayan adaylar, başarılarına uygun alanlara yerleştirilip uzmanlık eğitimine başlar. Uzmanlık alanları ve eğitim süreleri;

  • Acil ve Adlî Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı, Deri ve Zührevî Hastalıklar, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Göğüs ve Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nükleer Tıp, Ruh Sağlığı, Spor Hekimliği, Tıbbî Biyokimya, Farmakoloji, Genetik, Mikrobiyoloji ve Patoloji – 4,
  • Üroloji, Radyoloji, Radyasyon Onkolojisi, Estetik Cerrahi, Ortopedi, Nöroloji, KBB, Kardiyoloji, Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi, Genel Cerrahi, Enfeksiyon Hastalıkları, Anesteziyoloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi – 5,
  • Aile Hekimliği, Anatomi, Askeri Sağlık Hizmetleri, Fizyoloji, Hava ve Uzay Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Su Altı Hekimliği, Tıbbî Ekoloji – 3 yıl

Konularına Göre TUS İdeal Çalışma Sırası Nasıldır?

TUS, ideal bir çalışma süresi ile kazanılan bir sınav türüdür. Adaylar, doğru adımlar atarak istediği puanı alabilir. Önerilen çalışma sırası şöyle;

  • Fizyoloji,
  • Patoloji,
  • Kadın Doğum,
  • Dâhiliye,
  • Küçük Stajlar,
  • Mikrobiyoloji,
  • Anatomi,
  • Genel Cerrahi,
  • Pediatri,
  • Biyokimya, Farmakoloji.

TUS ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

Yabancı dil sınavları, TUS’a hazırlanan öğrenci ve mezunlarının dil muafiyeti almalarını sağlar. Dil yetkinliğini kanıtlamaya yönelik olan bu sınavlar, İngilizce ve Fransızca ile Almanca dillerinden meydana gelir. TIPDİL yerine geçen YDS ve YÖKDİL sınavlarına girerek TUS’a hazırlanabilir ve hayalini kurduğunuz uzmanlık eğitimini alabilirsiniz.

TUS Yabancı Dil Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

TUS için önceliğiniz yabancı dil yeterliliğinizi kanıtlamak olur. Verimli bir çalışma programı hazırlayarak süreci kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. Hedef odaklı bir çalışma planı yapmakla birlikte uygulayabileceğiniz diğer unsurlar;

  • Veriminizi artıran bir zaman yönetimi,
  • En az 50 puan almanıza yardımcı olan kaynaklar ile çalışmak,
  • Sınavların içeriklerini araştırıp incelemek,
  • Gramer konularına yoğunlaşmak,
  • Geçmiş sınav sorularını detaylı bir şekilde analiz etmek.

TUS İngilizce Sınavları Nelerdir?

TUS adaylarının girdiği yabancı dil sınavlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Uzmanlık sınavı sonrası yerleştirme için önemli olan bu aşamada adaylara birden fazla sınav alternatifi sunulur. Bu sınavlar;

  • Zorlayıcı olmasıyla bilinen TOEFL,
  • İngilizce yeterlilik puanı elde etmenizi sağlayan PTE Academic Sınavı,
  • TÖMER Kurumu tarafından gerçekleştirilen TIPDİL,
  • TIPDİL’e alternatif olarak görülen YDS,
  • YDS’nin elektronik ortamda yapılan versiyonu E-YDS,
  • Sağlık Bilimleri alanını seçerek başvurabileceğiniz YÖKDİL.

Ankara Üniversitesi TÖMER Kurumu tarafından uygulanan TIPDİL hariç, diğer sınavları ÖSYM gerçekleştirir.

TUS Yabancı Dil Sınavları İle İlgili İpuçları Nelerdir?

Yabancı Dil sınavları, yeterlilik belgesi alarak TUS’a girmenize destek olur. Detaylı bir araştırma sonrası, gireceğiniz sınavı seçmeniz ve başvuru sürecini takip etmeniz önerilir. TIPDİL, YÖKDİL ve YDS hakkında bazı öneriler;

  • YDS, YÖKDİL ve TIPDİL küçük farklılıklar dışında birbirine benzer sınav türleridir.
  • YÖKDİL ve TIPDİL sınavları, Sağlık Bilimleri alanında kullanılan kelimelere yoğunlaşır.
  • Diğer sınav türlerine göre daha az uygulanır. TIPDİL ve YÖKDİL yılda 2 kere düzenlenir.
  • TUS adaylarına YÖKDİL ve TIPDİL’e katılmaları önerilir.
  • YDS diğer sınavlara göre zor olarak değerlendirilir.
  • Girdiğiniz sınavın TUS yerleştirme süresi bitmeden açıklanması gerekir. Bu yüzden, sınav seçimi yaparken yerleştirme tarihlerine dikkat etmeniz gerekir.

Yabancı Dil Sınavları ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

TIPDİL, doktor ya da doktor adaylarının İngilizce yeterliliğini ölçmek için uygulanan bir sınav türüdür. 2014 yılından itibaren TÖMER tarafından gerçekleştirilir. Minimum 50 puan alarak tercih aşamasına geçebilirsiniz. Sınava düzenli ve programlı bir şekilde çalışarak hayalini kurduğunuz puanı alabilir ve kariyerinize adım adım yaklaşabilirsiniz.

TIPDİL Nedir?

TUS için gerekli olan TIPDİL Sınavı, dil muafiyeti sağlar. YÖK tarafından denkliği kabul edilerek adayların 50 üzeri puan alması beklenir. YDS ve YÖKDİL’e benzer bir sınav olmakla birlikte daha dar kapsamlıdır.

Bu sınav İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 3 farklı dilde uygulanır. Ancak, adaylar sadece bir dilden sınava girebilir. Ankara ve İstanbul’da yılda 2 kez yapılan bu sınavın geçerlilik süresi 5 yıldır.

TIPDİL Soru Dağılımı Nasıldır?

Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri ile ilgili fakültelerin öğrencileri, mezunlar ve uzmanlık eğitimine devam edenler sınava başvurabilir. TIPDİL Sınavı, 80 sorudan ve 150 dakikadan meydana gelir. Sınavda çıkan konulara göre soru dağılımı şöyle;

  • Gramer ve Kelime Bilgisi: 23,
  • Cümle Tamamlama: 13,
  • İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce Çeviri: 14,
  • Paragraf: 20,
  • Paragraf Tamamlama: 6,
  • Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle: 6 soru.

Bu 80 soruluk sınavda 40 ve üzeri doğru sayısı yaparak minimum puan ve üstüne çıkabilirsiniz.

TIPDİL Sınavına Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sınava hazırlanırken doğru bir plan program yapmanız hazırlanma sürecinizi kolaylaştırır. Seviyenizi ölçerek uygun yerden başlayıp zaman kaybının önüne geçebilirsiniz. TIPDİL Sınavı’na yönelik profesyonel içeriklerden destek almanız gerekir.

Günlük ve haftalık hedefler koyarak sınav tarihine kadar çalışmalarınızı tamamlayabilirsiniz. Her gün sadece bir konuya odaklanarak hızlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Sınava gireceğiniz dilde okumalar gerçekleştirerek kelime bilginizi geliştirmeniz gerekir. Okuma yapmak hızınızı artırırken diğer sınav konularını da çalışmanıza yardımcı olur. Söz öbekleri, deyimler ve yeni kelimeler ile kalıcı bir öğrenme sağlayabilirsiniz. Gramer eksiklerinizi tamamlayarak motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Cümle tamamlama sorularında; özne-yüklem ilişkisi, zaman yapıları ve anlam bütünlüğü konularına çalışabilirsiniz. Çıkmış sınav soruları, deneyim kazanmanızı ve sınav içeriğini öğrenmenizi sağlar.

TIPDİL ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

Türkiye’de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimine kabul edilmek için girmeleri gereken sınav TUS olarak adlandırılır. TUS hazırlık süresi kişiden kişiye değişebilir ve çalışma süresi genellikle kişinin mevcut bilgi düzeyine, hedeflerine ve çalışma disiplinine bağlıdır. Bazı adaylar TUS için 6 ay veya daha kısa bir sürede hazırlanırken, diğerleri daha uzun sürelerde çalışabilir.

TUS sınavı oldukça kapsamlı ve zorlu bir sınav olduğundan genellikle uzun bir hazırlık süresi gerektirebilir. Adayların genellikle en az 6-12 ay süren bir çalışma dönemi geçirmeleri önerilir. Bu süre içinde temel tıp bilimleri, klinik bilimler ve tıp pratiği konularını tekrar etmek, soru çözmek ve deneme sınavlarına katılmak önemlidir. Peki, bu sınava hazırlanırken çıkmış soruları çözmek fayda sağlar mı?

Tus’a Hazırlanırken Çıkmış Soruları Çözmek Hangi Faydaları Sağlar?

TUS’a hazırlık sürecinde çıkmış soruları çözmek, birçok fayda sağlayabilir. İşte TUS’a çalışırken çıkmış soruları çözmenin bazı faydaları:

  • Sınav Formatını ve Tarzını Anlama: Çıkmış soruları çözmek, TUS formatını ve soru tarzını anlamanıza yardımcı olur. Böylece sınavda karşılaşabileceğiniz türden sorulara aşinalık kazanır ve sınav stratejinizi buna göre geliştirebilirsiniz.
  • Konu Kapsamını Belirleme: Çıkmış sorular, hangi konuların sınavda daha sık çıktığını ve hangi konulara daha fazla önem verilmesi gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.
  • Hız ve Zaman Yönetimi Becerilerini Geliştirme: Çıkmış soruları çözmek, sınavda doğru ve hızlı cevaplar vermeyi öğrenmenize yardımcı olur. Soruları sürekli pratik yaparak çözmek, zaman yönetimi becerilerinizi geliştirir ve sınavda zamanı etkili bir şekilde kullanmanızı sağlar.
  • Zayıf Alanları Belirleme: Çıkmış soruları çözerken hangi konularda daha zayıf olduğunuzu ve eksikliklerinizi görebilirsiniz. Bu, çalışma planınızı düzenlemek ve zayıf olduğunuz konulara daha fazla odaklanmak için size rehberlik eder.
  • Soru Çözme Stratejilerini Geliştirme: Çıkmış soruları çözerken farklı soru çözme stratejilerini deneyebilir ve hangi stratejilerin size en uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.
  • Sınav Stresini Azaltma: Çıkmış soruları çözmek, sınav stresini azaltmanıza yardımcı olabilir. Pratik yaparak ve gerçek sınav ortamına benzer koşullarda çalışarak sınav kaygısını azaltabilirsiniz.

Çıkmış soruları çözmek, TUS hazırlık sürecinde önemli bir bileşendir. Bununla birlikte sadece çıkmış sorulara odaklanmak yerine genel olarak konuları anlama, temel bilgileri pekiştirme ve anlama seviyenizi yükseltme çabalarına da odaklanmanız önemlidir.

Tıp Mezunlarının Uzmanlık Yolculuğu için Başarı İpuçları

  • Erken Başlayın ve Planlı Bir Çalışma Programı Oluşturun
  • Kaynakları Doğru Bir Şekilde Seçin
  • Soru Çözme Alıştırması Yapın
  • Konuları İyi Anlayın ve Temel Bilgileri Pekiştirin

TUS’a çalışırken birçok ipucu ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı), Türkiye’de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimine kabul edilmek için girmeleri gereken bir sınavdır. TUS, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen bir sınavdır. Peki, bu sınav nedir ve bu sınava girmek için kaç ay çalışmak gerekir?

TUS Nedir?

TUS, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimine yerleşmek için rekabet ettikleri bir sınavdır. Sınav, tıp fakültelerinden mezun olan adayların uzmanlık alanlarını seçmelerine ve bu alanda eğitim almak için yerleştirme yapılmasına olanak tanır. Sınav; temel tıp bilimleri, klinik bilimler ve tıp pratiği konularını kapsayan çoktan seçmeli bir testtir.

TUS, her yıl düzenli olarak yapılan bir sınavdır ve genellikle Haziran ve Aralık aylarında gerçekleştirilir. Sınav sonuçları, adayların puanlarına göre belirlenen kontenjanlar doğrultusunda uzmanlık programlarına yerleştirme yapmak için kullanılır.

TUS, tıp fakültesi mezunları için önemli bir sınavdır çünkü uzmanlık eğitimi almak isteyenler için gerekli bir adımdır. Sınav, tıp alanındaki uzmanlık programlarına kabul edilmek ve istenilen uzmanlık dalında uzmanlık eğitimi almak için bir fırsat sunar.

Tus İçin Kaç Ay Çalışmak Gerekir?

TUS’a hazırlık süresi kişiden kişiye değişebilir ve çalışma süresi genellikle kişinin mevcut bilgi düzeyine, hedeflerine ve çalışma disiplinine bağlıdır. Bazı adaylar TUS’a 6 ay veya daha kısa bir sürede hazırlanırken diğerleri daha uzun sürelerde çalışabilir.

TUS sınavı oldukça kapsamlı ve zorlu bir sınav olduğundan genellikle uzun bir hazırlık süresi gerektirebilir. Adayların en az 6-12 ay süren bir çalışma dönemi geçirmeleri önerilir. Bu süre içinde temel tıp bilimleri, klinik bilimler ve tıp pratiği konularını tekrar etmek, soru çözmek ve deneme sınavlarına katılmak önemlidir.

Ancak çalışma süresi sadece uzunluğuyla değil, çalışma yoğunluğu ve etkinliğiyle de ilgilidir. Bunun için;

  • Verimli bir çalışma programı oluşturmak,
  • Düzenli olarak konu tekrarları yapmak,
  • Soru çözmek,
  • Yanlış cevapları analiz etmek
  • Deneme sınavlarına katılmak önemlidir.

Ayrıca sınavda başarılı olmak için sadece süreye değil, çalışma yöntemlerine ve stratejilere de odaklanmak önemlidir.

Unutmayın, her bireyin çalışma süresi farklı olabilir ve en uygun çalışma süresi sizin kişisel hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, TUS’a hazırlanırken kendinizi iyi tanımak, planlama yapmak ve uygun çalışma süresini belirlemek önemlidir. Ayrıca bir öğrenci koçundan veya deneyimli TUS adaylarından destek almak da faydalı olabilir.

TUS’a hazırlık ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.

TUS, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına kabul edilmek için gereklidir. Genellikle yılda iki kez yapılır ve adayların tıp bilimleriyle ilgili teorik ve pratik bilgilerini ölçülür. Sınav sonucuna göre, doktorlar istedikleri uzmanlık dalına başvurabilir. TUS sınavı oldukça rekabetçi bir sınavdır ve yüksek bir puan almak gerekir. Peki, bu sınavı kazanmak için TUS kampına katılmak gerekir mi?

TUS Kampı Nedir?

TUS kampı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na hazırlanan doktor adayları için yoğun bir çalışma programıdır. TUS sınavı oldukça rekabetçi olduğu için bazı doktor adayları, sınavda başarılı olmak için bir TUS kampına katılmayı tercih edebilirler.

TUS kampı, genellikle yoğun bir ders programı, konu tekrarları, deneme sınavları ve motivasyon desteği gibi hizmetler sunar. Kamp, adayların belirli bir süre boyunca sınav odaklı çalışmalarını yoğunlaştırmalarına ve etkili bir şekilde hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca kamp sırasında diğer doktor adaylarıyla etkileşimde bulunma ve tecrübeleri paylaşma fırsatı da sağlayabilir.

TUS kampına katılmak veya katılmamak tamamen size bağlıdır. Kamp, bazı adaylar için disiplinli bir çalışma ortamı ve motivasyon sağlayabilirken, diğer adaylar daha bağımsız bir şekilde çalışmayı tercih edebilirler.

TUS Sınavında Başarılı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) başarılı olmak için aşağıdaki önemli noktalara dikkat etmek önemlidir:

  • Planlama ve Programlama: Sınav için düzenli ve etkili bir çalışma planı oluşturun. Konuları belirli bir program dahilinde işleyin ve kendinize hedefler koyun.
  • Kaynak Seçimi: TUS için doğru kaynakları seçmek önemlidir. Öncelikle müfredatı kapsayan güncel kitaplara ve kaynaklara sahip olun. TUS ders notları, soru bankaları ve online platformlar da size faydalı olabilir. TUS kursları veya kamp programlarına katılmak da seçenekler arasında yer alabilir.
  • Soru Çözme Pratiği: Soru çözme becerinizi geliştirmek için bol miktarda pratik yapın. Önce konuyla ilgili soruları çözerek bilgilerinizi pekiştirin, ardından deneme sınavlarına katılın. Soru bankaları, eski TUS soruları ve online platformlardaki testler size faydalı olabilir.
  • Zaman Yönetimi: TUS sınavında zaman yönetimi büyük önem taşır. Soruları okurken zamanınızı doğru bir şekilde kullanın. Deneme sınavlarında zamanı takip ederek pratik yapın.
  • Tekrar ve Gözden Geçirme: Öğrendiğiniz konuları düzenli olarak tekrar edin ve gözden geçirin. Özellikle zorlandığınız konuları tekrar etmeye özen gösterin.

TUS kampına katılmak ve diğer detaylarla ilgili tüm sorularınıza TUSTIME ile hemen iletişime geçerek cevap bulabilirsiniz.